Adenomul de prostată necesită schimbarea stilului de viață

Dona01/11/2021

Organ specific sexului masculin, prostata se află între calea genitală și cea urinară, sub vezica urinară. Una dintre marile probleme ale acestui organ este adenomul de prostată, cea mai frecventă tumoare benignă ce apare la bărbații trecuți de 50 de ani, uneori chiar și mai devreme.

Cauzele apariției adenomului de prostată nu sunt întru totul cunoscute, însă reprezintă un semn clar al îmbătrânirii organismului. Practic, odată cu vârsta, în corpul bărbatului se produce un dezechilibru hormonal determinat, pe de o parte, de scăderea fiziologică treptată a secreției de testosteron și, pe de alta, de creșterea conversiei acestuia în estrogen. Acesta este și motivul pentru care viața sexuală este afectată în cazul bărbaților care au probleme cu prostata.

Adresați-vă medicului specialist de la primele semne

Adenomul de prostată este o boală cu o evoluție de lungă durată. Simptomele sunt diverse și se manifestă prin dificultate în evacuarea urinei. Dacă vă confruntați cu problemele precum jet urinar slab sau întrerupt, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, urinări frecvente noaptea și durere și jenă la urinat este cazul să mergeți la un control de specialitate, mai ales că aceste simptome pot să fie însă asociate și altor afecțiuni care se manifestă asemănător. De aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte complicații. Așadar, treceți peste sentimentul de jenă și mergeți la medic încă de la primele semne pentru a evita agravarea situației.

Examenul de specialitate constă într-un consult și un set de analize de urină și de sânge. Medicul specialist este posibil să vă ceară să alcătuiți un calendar al urinărilor în 24 de ore pentru a se observa orele și frecvența acestora. De asemenea, va trebui să completați un chestionar numit IPSS (Scorul Internațional al Simptomelor Prostatice) ce include întrebări precum: „În ultima lună, cât de des ați avut senzația că nu ați golit complet vezica după ce ați terminat de urinat?”, „În ultima lună, cât de des a trebuit să urinați din nou la mai puțin de două ore după ultima urinare?”, „În ultima lună, cât de des s-a întâmplat ca, în timp ce urinați, să se oprească jetul pentru ca apoi să se reia?” sau „În ultima lună, cât de des vi s-a părut dificil să amânați urinatul?”. De asemenea, în chestionar sunt și alte întrebări cum ar fi: „În ultima lună, cât de des ați avut un jet urinar slab?”, „În ultima lună, cât de des a trebuit să forțați începutul urinatului?” și „În ultima lună, de câte ori v-ați trezit noaptea ca să urinați?”.

Este bine de știut că frecvența urinatului, la o persoană sănătoasă, care nu face efort fizic intens, este, în medie, de cinci ori pe zi, în cazul în care consumă 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, iar noaptea, în mod normal, vezica urinară se odihnește.

Verificați nivelul de zinc din organism

Printre complicațiile adenomului de prostată sunt: formarea pietrelor la vezica urinară, infecțiile urinare, retenția de urină și chiar insuficiența renală.

În funcție de gravitatea cazului, medicul va recomanda supraveghere medicala atentă, tratament medicamentos, schimbarea stilului de viață și chiar operație. Este bine de știut că numai în ultimul caz veți scăpa complet de probleme, altfel adenomul de prostată este posibil să revină oricând.

Prevenirea apariției adenomului de prostată este destul de greu de realizat, însă nu imposibil. În primul rând, trebuie să vă asigurați că nu aveți carență de zinc. De asemenea, după ce treceți de 45-50 de ani este indicat să verificați anual sănătatea prostatei prin analize de sânge specifice și ecografie.

Faceți mișcare și renunțați la alcool

În ceea ce privește schimbarea modului de trai, trebuie să renunțați la alcool și la cafea, să stați cât mai puțin pe scaun și să faceți mișcare în fiecare zi, să adoptați un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație în care să predomine cruditățile și din care să excludeți, pe cât posibil, grăsimile animale.

Reflexoterapia poate fi și ea de ajutor. Dacă nu doriți să apelați la un reflexo-terapeut, puteți încerca singuri să vă masați zilnic sau de două ori pe zi zonele suprarenale, pentru degajarea de cortizon, zonele rinichi, uretre și vezică urinară pentru eliminarea produșilor toxici și zona prostatei pentru a-i îmbunătăți circulația sangvină aferentă.

Există și tratamente naturiste care vă pot ajuta. Una dintre cele mai bune plante pentru această problemă este pufulița cu flori mici – se beau două căni pe zi cu infuzie, prima înainte de micul dejun și a doua cu o oră înainte de cină. Foarte eficient este și ceaiul din urzică moartă albă – se infuzează o linguriță cu plantă în 250 ml apă clocotită, timp de două-trei minute, se strecoară și se beau două-trei căni de ceai pe zi, neîndulcit.


Aboneaza-te la Newsletter