
Acneea netratată poate duce la microchisturi
Dona08/11/2021Acneea este o afecțiune din cauza căreia au de suferit preponderent adolescenții, dar și femeile ajunse la 40-50 de ani. Tipul de acnee juvenilă, întâlnită la adolescenți, este cauzată de dereglări hormonale ce apar la pubertate. în această perioada, secreția sebacee crește sub influență hormonilor sexuali masculini sau feminini. Acumularea de sebum, însoțită de acțiunea unor bacterii da naștere punctelor negre putându-se ajunge până la formarea de microchisturi dacă nu se iau măsuri din timp. Zonele cele mai afectate sunt față, gâtul, pieptul și spatele.
Renunțați la cafea și ciocolată
Un alt tip de acnee este acneea rozacee, ce afectează mai ales femeile cu vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani. Această se localizează în zona pomeților și a nasului, fiind caracterizată de apariția pustulelor, pe un fond de roșeața a pielii. Ea este cauzată de o diminuare a secreției de acid clorhidric în sucul gastric. Pentru evitarea ei trebuie să eliminați din alimentație cafeaua, ciocolată, alcoolul și zahărul alb.
Igienă este esențială
Pentru a preveni instalarea acneei sau pentru a o trata, este necesară o foarte bună igienă. Spălarea zonei cu infuzie de plante, de două ori pe zi este foarte importantă. Puteți folosi în acest sens infuzie de pelin, rostopasca, trei frați pătați, gălbenele, nalba și petale de trandafir.
Uleiul de tea tree (arborele de ceai) are o acțiune eficientă de distrugere a bacteriilor ce provoacă acneea. Acesta se diluează în ulei de măsline și apoi se pune direct pe zona afectată. Aplicarea nediluata poate provoca iritații ale pielii sau mâncărime.
Apele sulfuroase sunt excelente pentru tratamentul multor afecțiuni ale pielii, printre care și acneea. Se tamponează zona afectată cu o bucată de bumbac îmbibată în apă sulfuroasă, după care se lasă să se usuce.
Sucul de aloe vera face minuni
Poate fi de ajutor și aplicarea unguentelor naturale cu propolis sau a cataplasmelor cu pastă de argilă. în prealabil faceți un test pentru a vedea dacă nu cumva sunteți alergici la propolis – puneți o picătură de tinctura de propolis la încheietura mâinii și dacă în opt ore locul nu se irită și nu se înroșește, puteți folosi acest tratament.
Pentru un ten seboreic este indicată și aloe vera în stare proaspătă. Se folosește astfel: se rupe plantă, se crestează apoi cu un obiect din lemn și sucul obținut se aplică pe zona cu probleme după ce această a fost foarte bine curățată.
Evitați constipația
Pe lângă remediile externe, alimentația este foarte importantă. Astfel, evitați mâncărurile grele, prăjite, excesiv de picante sau sărate, carnea și mesele la ore târzii. Acordați atenție tranzitului intestinal deoarece constipația este unul dintre factorii ce favorizează apariția coșurilor.
În plus, beți două-trei căni pe zi cu ceai obținut din gălbenele, trei frați pătați, păpădie, crăițe și coadă șoricelului.