
Acizii pentru un ten sănătos: soluții actuale
Dona21/04/2022În ultima perioadă, în rândul gamelor dermatocosmetice, au apărut produse care conțin ingrediente active folosite pentru a combate acneea, ridurile, hiperpigmentarea, cicatricile și tonusul neuniform al pielii. Acestea se numesc „active” deoarece provoacă schimbări fiziologice în unul dintre straturile pielii, care sunt măsurabile atât din punct de vedere științific, cât și vizual. De obicei, aceste ingrediente active sunt reprezentate de acizi – cum ar fi acidul salicilic, renumit pentru tratarea acneei, sau acidul ascorbic (vitamina C), adesea utilizat pentru proprietățile sale antioxidante. Dar, cu atât de mulți acizi pe piață, poate părea copleșitor să alegeți pe care să îl folosiți. Înainte de toate acestea, trebuie să cunoașteți efectul fiecăruia, tipul de piele pe care îl aveți și problemele cu care vă confruntați.
Acizii folosiți pentru îngrijirea tenului acționează prin scăderea pH-ului pielii. În aceste condiții are loc exfolierea stratului superior al pielii acoperit de celule moarte, sebum și impurități. Deoarece acizii modifică pielea la nivel chimic, aceștia au adesea un efect vizibil imediat. De asemenea, aceștia pot reduce daunele provocate de razele ultraviolete, diminuează degradarea colagenului și ajută la refacerea barierei cutanate. Lucrul plăcut la un acid este că există rezultate imediate. Puteți folosi un acid pentru netezire, pentru a reduce porii dilatați, pentru a hidrata piele, și per total, pentru a avea un aspect mai sănătos al tenului.
Două dintre cele mai comune tipuri de acizi în îngrijirea pielii sunt acizii alfa-hidroxi (AHA) și acizii beta-hidroxi (BHA). Aceștia sunt adesea folosiți ca exfolianți. Dacă nu ați mai folosit niciodată acizi exfolianți, cheia este să începeți treptat, cu cele mai mici concentrații. Iată un ghid al unora dintre cei mai comuni acizi și ingrediente active care se găsesc în produsele de îngrijire a pielii.
AHA (alfa hidroxi acizi)
Acizii alfa hidroxi sunt folosiți cel mai frecvent pentru a netezi pielea, a reduce liniile fine și hiperpigmentarea. AHA sunt molecule solubile în apă care sunt adesea derivate din substanțe naturale. Printre aceștia se numără acidul glicolic (derivat din zahăr), acidul lactic (derivat din lapte), acidul citric (derivat din fructe), acidul mandelic (din nou, din zahăr) și acidul malic (derivat din mere).
Un exfoliant mecanic pentru față îndepărtează celulele moarte ale pielii prin forță fizică, ceea ce poate deteriora stratul protector al pielii și o poate inflama. AHA acționează în profunzime, slăbind legătura dintre celulele moarte și celulele noi, permițându-le să se desprindă. AHA stimulează, de asemenea, producția de colagen și elastină, esențiale pentru un ten suplu și neted.
Acidul glicolic
Acidul glicolic este unul dintre cei mai frecvenți acizi utilizați din categoria AHA. Acesta este deosebit de bun pentru a trata atât pielea predispusă la acnee, cât și hiperpigmentarea. Atunci când puteți aborda mai multe probleme ale pielii cu un singur produs, puteți economisi bani și timp. Acidul glicolic este cel mai eficient atunci când este lăsat pe piele. Astfel, optați pentru loțiuni în schimbul produselor de curățare. Sunt multe de luat în considerare înainte să îl includeți în rutina zilnică. Produsele cu AHA pot provoca iritații ale pielii. Trebuie să cunoașteți dacă este potrivit pentru pielea dumneavoastră și cu ce concentrații ar trebui să începeți. Dacă aveți un ten sensibil, evitați utilizarea acestuia sau încercați cea mai mică concentrație existentă.
Acidul lactic
Acidul lactic este derivat din lapte fermentat. Acesta este deosebit de bun pentru persoanele cu pielea sensibilă deoarece are efect atât hidratant, cât și exfoliant. Hidratarea simultană îi reduce efectul exfoliant, astfel încât se preferă mai mult în produsele pentru corp. Se folosește pentru a trata pielea uscată, picioarele descuamate sau keratosis pilaris. Îl putem alege pentru îngrijirea tenului dacă dorim o exfoliere blândă.
Acidul mandelic
Acidul mandelic este un AHA care provine din migdale amare. Acesta poate ajuta la reducerea aspectului ridurilor, a hiperpigmentării și acneei. Datorită structurii sale moleculare mai mari, nu pătrunde în piele la fel de adânc ca acidul glicolic, astfel încât este mai puțin iritant pentru piele. Acest lucru îl face potrivit pentru persoanele cu piele sensibilă care nu s-au împăcat bine cu acidul glicolic. Acidul mandelic poate ajuta și la reglarea producției de sebum.
BHA (beta hidroxi acizi)
BHA sunt molecule solubile în ulei care pot pătrunde în profunzime în pori și în glandele sebacee. BHA sunt acizi extraordinari pentru curățarea porilor blocați care cauzează puncte negre și imperfecțiuni, ceea ce îi face utili în cazul acneei. Sunt de elecție pentru persoanele cu tenul gras și acneic. Unul dintre cei mai cunoscuți BHA este acidul salicilic.
Acidul salicilic
Acidul salicilic pătrunde în piele și acționează pentru a dizolva celulele moarte ale pielii care înfundă porii. Dintre toți acizii, este cel care intră cel mai bine în mucoasa porilor. Acesta se găsește în seruri și produse de curățare în concentrații cuprinse între 0,5% și 2%, precum și în tratamente locale pentru erupții. Efectul vizibil apare după câteva săptămâni de utilizare. Deși acidul salicilic este considerat în general sigur, acesta poate provoca iritații și deshidratare la prima aplicare. Se recomandă utilizarea concentrațiilor mici pentru început. Are efect antiinflamator fiind înrudit chimic cu aspirina.
Acidul salicilic este utilizat în concentrații mai mari (50%) ca agent de peeling pentru tratarea acneei, a cicatricilor postacneice, a melasmei, a daunelor provocate de soare și a petelor de vârstă. Se folosește doar în clinici dermatologice de către personal calificat.
Acidul L-ascorbic
Acidul L-ascorbic este un antioxidant care poate stimula producția de colagen și poate minimiza ridurile. Efectul antioxidant protejează pielea de radicalii liberi care deteriorează celulele și contribuie la îmbătrânirea pielii. Vitamina C acidifiază pH-ul pielii, dar nu este un exfoliant. De asemenea, asigură protecție împotriva razelor UV, fapt pentru care se recomandă să îl folosim dimineața. După utilizarea acestuia pielea devine mai strălucitoare și reflectă mai bine lumina.
Acidul ferulic
Acidul ferulic este un acid de origine vegetală cu proprietăți antioxidante. Este adesea folosit în combinație cu vitamina C, ca stabilizator al acesteia, sau în combinație cu vitamina E pentru a ajuta la stoparea ridurilor și a daunelor provocate de soare. Se consideră că fără un ingredient stabilizator vitamina C ar fi devenit ineficientă din momentul deschiderii flaconului. Acidul ferulic nu joacă doar un rol secundar. Acesta însuși protejează structurile de colagen și elastină din piele și reduce producția de pigment. Optați pentru produse care conțin combinația de acid ferulic și ascorbic. Deși, adesea, acestea sunt costisitoare, șansele unor rezultate bune vor fi mult mai mari.
Acidul azelaic
Acidul azelaic omoară bacteriile care cauzează acneea și ajută la curățarea porilor. O analiză publicată în august 2014 în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology sugerează că este eficient și în tratarea melasmei (pete întunecate ale pielii care sunt declanșate de expunerea la soare în timpul sarcinii). Acesta întrerupe procesul de pigmentare a pielii prin inhibarea enzimei tirozinaza, care este implicată în producția de melanină. Dacă aveți rozacee, dermatologul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament topic cu acid azelaic, deoarece este un puternic antiinflamator care scade roșeața și umflarea. Se recomandă aplicarea acidului azelaic pe timp de noapte, ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii. Pentru efectul antiacneic, este necesar un tratament pe o perioadă mai lungă pentru a vedea rezultate.
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic se găsește în corpul uman, în pielea și țesuturile conjunctive ale persoanelor tinere. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile noastre naturale de acid hialuronic tind să scadă. HA funcționează ca un umectant care reține moleculele de apă la suprafața pielii pentru a o menține hidratată și plăcută. Atunci când este aplicat, ingredientul „umflă” stratul exterior al celulelor pielii pentru a atenua ridurile și a spori strălucirea. Dacă folosiți un ser cu acid hialuronic, se recomandă utilizarea unei creme hidratante imediat după.
Acidul linoleic și oleic
Acidul linoleic este un acid gras esențial care ajută la întărirea stratului superior al pielii. Este important pentru producerea ceramidelor, un tip de moleculă grasă care este o parte esențială a barierei pielii. Acesta se potrivește mai mult pielii grase. Acidul oleic funcționează mai bine pentru o piele uscată. Rolul acestora este de a contribui la menținerea barierei naturale a pielii.
Sfaturi utile
1. Dacă este prima oară când încercați acizi în rutina zilnică de îngrijire, începeți utilizarea acestora în concentrațiile cele mai mici pe care le găsiți. Acest lucru va permite pielii să se adapteze la noile substanțe. De asemenea, puteți testa produsul pe o mică porțiune a pielii pentru a urmări reacția organismului.
2. Dacă aveți afecțiuni ale pielii discutați cu medicul specialist înainte de a folosi produse noi.
3. Nu folosiți acidul salicilic împreună cu orice alt acid (excepție acidul hialuronic) în același timp. Pot apărea iritații extreme ale pielii atunci când se amestecă.
4. Evitați asocierea acidului salicilic cu produse care conțin niacinamidă.
5. Nu folosiți acid glicolic sau acid lactic în combinație cu acid ascorbic (vitamina C). Acest lucru va reduce beneficiul acidului ascorbic înainte de a începe să acționeze.
6. Evitați utilizarea acizilor AHA împreună cu produse ce conțin retinol sau retinoizi.
7. Hidratați foarte bine pielea după utilizarea acestora, chiar dacă tenul dumneavoastră este gras.
8. Utilizați zilnic protecție solară înaltă, mai ales dacă folosiți acizi exfolianți.
Utilizați aceste informații pentru a selecta produsele dermatocosmetice potrivite tenului dumneavoastră și rezultatului pe care îl urmăriți. Optați pentru brand-uri sigure, testate, care și-au demonstrat eficacitatea în timp. De obicei, acestea se găsesc în farmacii. Un exemplu de produs excelent pentru exfoliere este La Roche Posay Effaclar ser ultra concentrat. Acesta conține o combinație de 3 acizi exfolianți: acid glicolic 3%, acid salicilic 1,5% și LHA 0,45% – derivat de acid salicilic. Pe lângă aceștia conține vitamina B3 și apă termală care hidratează pielea și previn iritațiile asociate acizilor exfolianți. Nu uitați folosirea cremelor hidratante după exfoliere.
Surse:
https://www.today.com/style/what-are-acids-do-you-need-them-your-skin-care-t150357
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/a-comprehensive-guide-to-using-acids-in-your-skin-care-routine/
https://www.gq-magazine.co.uk/grooming/article/acids-for-skin
https://www.healthline.com/health/skin/salicylic-acid-for-acne#side-effects
https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne#summary
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/glycolic-acid-for-acne#takeaway
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/face-acids-types-anti-aging#where-to-start
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyaluronic-acid#what-to-use
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a607072.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/salicylic-acid-for-acne#summary
https://www.laroche-posay.ro/effaclar/effaclar-ser-ultra-concentrat?gclid=Cj0KCQjwuMuRBhCJARIsAHXdnqP6MMWMO7yRM7o_oHG-n3ZMl3e3eLi7iRksHURxMR5LQgeYkMLZ7GAaAlCPEALw_wcB&gclsrc=aw.ds