
A venit sezonul gastroenteritelor. Ce e de făcut?
Dona30/07/2019Primăvara deschide sezonul gastroenteritelor. Iar luna mai marchează la noi începutul vacanțelor sau peregrinărilor specifice sfârșitului de săptămână în care dorim să profităm la maxim de vremea frumoasă. Ne împachetăm, așadar, cu mic, cu mare și pornim la drum către mare sau către munte. Însă trebuie să avem grijă la mai multe aspecte, printre care și riscul gastroenteritelor, mai ales la cei din grupele de risc (copii, gravide, bătrâni și bolnavi cronici). În cazul copiilor, cu cât vârsta e mai mică, cu atât trebuie să fim mai atenți deoarece complicațiile prezintă un risc major pentru sănătatea și dezvoltarea lor.
Ce sunt gastroenteritele și ce le cauzează
Gastroenteritele sunt inflamații ale mucoasei stomacului și intestinului subțire și gros. Cauzele sunt, în principal, infecțioase cauzate de anumite virusuri, bacterii sau paraziți (de exemplu, Giardia). În cazul copiilor, acest tip de afecțiune este printre cele mai frecvente și prezintă riscuri mult mai mari din cauza dezechilibrelor electrolitice cauzate de diaree și deshidratare. La fel în rândul adulților din grupele de risc. Se estimează un număr de peste 3 milioane de copii care mor anual, în lume, din cauza gastroenteritei infecțioase. Rotavirusul este una dintre cauze frecvente de gastroenterite infecțioase la copii, de aceea neonatologii și pediatrii recomandă vaccinarea în primele luni de viață.
Pe lângă cauzale bacterie și parazitare, gastroenteritele pot fi cauzate și de consumul anumitor medicamente sau de ingestia unor substanțe chimice care pot fi metale sau anumite plante. Așadar, trebuie să avem multă grijă să citim prospectele, să discutăm cu medicul sau farmacistul în cazul medicamentelor. În cazul ingestiei substanțelor chimice, trebuie să manifestăm multă prudență și spirit de conservare zi de zi și să le transmitem același lucruri și copiilor noștri. Deoarece tentația de cumpăra și ingera tot felul de produse este mare, în contextul accesului rapid la orice de oriunde, prin online. Nu orice este recomandat pe net este sănătos, nu tot ce scrie pe net este corect. Trebuie să validăm informațiile, să căutăm dovezi, să nu credem tot ce circulă pe site-uri sau diferitele canale de social media.
Diagnosticul este stabilit de medic în urma unor analize specifice, pe lângă anamneză: coprocultură, teste imunologice, teste de eliminare a altor cauze.
Cum se manifestă gastroenteritele. Cum le putem preveni și cum le tratăm
Pe lângă diaree, dureri abdominale sau crampe și disconfort abdominal, mai apar: anorexie, greață, vărsături (la 90% dintre pacienți), stări de rău, dureri musculare. În cazul copiilor, febra poate dura 5-7 zile, iar disconfortul abdominal și anumite probleme digestive pot continua și după ce, teoretic, sunt vindecați deoarece mucoasa și flora bacteriană au nevoie de timp să se refacă, iar flora să.
Prevenția ține foarte mult de igiena proprie, dar și de igiena spațiilor, a alimentației și de respectarea regulilor de bază privind alimentele și alimentația. Spălatul frecvent și corect al mâinilor cu apă și săpun nu numai că previne gastroenteritele, dar și multe alte afecțiuni. Achiziționarea de produse alimentare doar din comerțul modern, controlat sanitar-veterinar și respectarea regulilor privind siguranța alimentației sunt măsuri care pot contribui la scăderea semnificativă a prevalenței gastroenteritelor. De ce? Alimentele din comerțul civilizat sunt controlate periodic în mai mult etape ale lanțului de producție, distribuție și chiar comercializare, de unde și riscul mai scăzut pentru ingestia de substanțe toxice din anumite alimente, sau a unor paraziți, bacterii sau virusuri. Oricât de boemă ar părea, cumpărarea de alimente de pe marginea șoselei ne expune riscurilor, inclusiv pentru gastroenterite, mai ales pe cei din grupurile de pacienți considerați cu risc.
Tratamentul este stabilit de medic în funcție de cauze și simptome. Controlul simptomelor este foarte important. Dar pe lângă tratament, un rol esențial îl are alimentația în perioada manifestărilor bolii și după, în perioada de convalescență. Să nu uităm că, ne place sau nu, digestia ne este afectată pe perioada bolii și după, în perioada de refacere. De aceea, trebuie să respectăm cu strictețe sfaturile nutriționale, în ciuda multor restricții alimentare . Medicul este singurul care ne va personaliza dieta, poate în colaborare cu un nutriționist, în funcție de simptome, dar și de istoricul medical și eventualele afecțiuni preexistente.