A venit frigul. Cum ne îngrijim pielea?

Dona04/11/2019

Schimbările de temperatură reprezintă un factor de stres pentru întregul organism, însă pielea este cea mai expusă și prima afectată. Se înroșește, se deshidratează, ne ustură, pare lipsită de elasticitate, apar cute suplimentare. Cu toții ne dorim să avem o piele frumoasă, radiantă, mereu hidratată, semn de tinerețe, nu? Însă nu toți respectăm niște măsuri simple, mai ales pe perioada anotimpului rece când frigul ne afectează și mai tare pielea.

  1. Să folosim produse mai blânde pentru spălarea frecventă. Este vorba de mâini, în special, care suferă de multe ori de la săpunurile lichide dure care ne usucă pielea afectându-i structura.
  2. Să nu folosim apă foarte fierbinte – dacă preferăm să ne spălăm cu apă mai caldă în timpul anotimpului rece, atunci să fie ușor sub temperatura corpului. Apa fierbinte deshidratează suplimentar și creează mici leziuni la nivelul pielii. Dușurile alternative cald-rece au beneficii recunoscute.
  3. Să alegem emoliente speciale, atât pentru față, cât și pentru mâini și pentru corp. – în farmacii există dermato-cosmetice special concepute pentru mai multe tipuri de piele, inclusiv pentru pielea cu cele mai mari provocări – precum cea suferind de dermatită atopică. Cu cât au ingrediente mai puține și deloc parfum, cu atât sunt mai bune. Puteți cere sfatul unui farmacist dacă nu aveți deja recomandarea unui dermatolog pe acest subiect. Folosim produsele de îngrijire și dimineața și seara și chiar pe parcursul zilei dacă avem nevoie; de exemplu, mâinile se usucă mult mai des pe parcursul zilelor de iarnă, decât pe parcursul verii, așadar crema de mâini trebuie să ne stea aproape.
  4. Să avem grijă la alimentație. Nu degeaba se spune că frumusețea vine din interior. Acest lucru se referă și la faptul că o alimentație sănătoasă cu legume, vegetale, fructe și apă contribuie la menținerea sănătății și frumuseții. Din ceea ce mâncăm ne luăm zilnic vitaminele, antioxidanții și mineralele de care avem nevoie.
  5. Să facem mișcare în fiecare zi deoarece celulele din întregul organism vor fi mai oxigenate și vom combate hormonii de stres. Orice fel de mișcare ajută, doar că trebuie să ne luăm niște măsuri suplimentare. Dacă mergem la piscină, înainte de a ieși afară în frig, ne uscăm bine și folosim creme emoliente (de hidratare). Dacă alergăm în aer liber, ne protejăm pielea expusă cu emoliente, folosim mănuși și haine din materiale cât mai naturale și mai puțin abrazive. În toate cazurile ne hidratăm și consumăm apă și ceaiuri (atenție la anumite tipuri care sunt diuretice, deoarece elimină și vitamine li minerale de care avem nevoie)
  6. Să renunțăm la obiceiuri mai puțin sau deloc sănătoase – precum consumul exagerat de alcool, ceai negru și cafea, fumatul activ sau pasiv, expunerea la anumite medii (fum), somn dezechilibrat. Dacă în privința alcoolului, ceaiului negru și cafelei vorbim de echilibru, în privința fumatului singura măsură recomandată este renunțarea. Fumatul, atât activ, cât și pasiv, prin substanțele ingerate produce schimbări la nivelul întregului organism și afectează inclusiv dermul. Nu degeaba se spune că fumătorii par îmbătrâniți, deoarece celulele lor primesc mai puțin oxigen decât la un nefumător.
  7. Să folosim produse de machiaj potrivite – iarna avem nevoie în continuare de protecție solară, chiar dacă soarele nu arde ca în perioada verii. Produsele de machiaj trebuie să fie potrivite pielii noastre, mai blânde, iar noi trebuie să avem în vedere că, poate dacă vara nu avem nevoie să aplicăm o cremă hidratantă pe piele înainte de pune fondul de ten, pe timpul iernii poate va fi nevoie să facem asta.

Există produse parafarmaceutice care conțin un mix vitamine, minerale și antioxidanți, concepute pentru a fi luate pe termen scurt, pentru piele și/sau păr, de exemplu. Dacă credeți că aveți o astfel de nevoie, întrebați farmaciști ce opțiuni aveți. Trebuie să menționați și dacă luați vreun tratament sau aveți vreo problemă de sănătate, pentru a evita interferențe sau apariția unor complicații sau depășirea dozelor zilnice recomandate pentru anumite minerale sau vitamine.


Aboneaza-te la Newsletter