7 ore de somn, ideale pentru inima, imunitate si fertilitate

Dona28/01/2019

Ca și hrana și apa, somnul are un rol esențial pentru funcționarea organismului. O durată medie de șapte ore de odihnă în fiecare noapte este asociată cu o mai bună sănătate a inimii, potrivit unui studiu prezentat recent la o conferință internațională dedicată somnului desfășurată în Statele Unite.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea Emory, s-a axat pe modul în care somnul afectează așa-numita ”vârstă a inimii”, o evaluare a sănătății cardiace în raport cu vârsta cronologică. În cazul multor persoane, hipertensiunea arterială, fumatul, greutatea excesivă și diabetul zaharat sunt factori de risc ce cresc stresul asupra inimii. Spre exemplu, în cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani care prezintă toți acești factori de risc, vârsta inimii ar fi echivalentă cu cea a unui bărbat de 75 de ani, notează Washington Times.

Potrivit concluziilor cercetării cu privire la obiceiurile de somn autoraportate, efectuată pe 12.775 de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 74 de ani, somnul de peste 7 ore, dar și cel sub acest interval, într-o perioadă de 24 de ore, a fost asociat cu o creștere a vârstei inimii. Cele mai afectate au fost persoanele care dormeau mult mai puțin de șapte ore în 24 de ore.

Un alt studiu, publicat în 2017, a evidențiat faptul că somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Astfel, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 11 perechi de gemeni identici cu obiceiuri de somn diferite şi au descoperit că sistemul imunitar al celor care dormeau cel mai puţin era mai slăbit în comparaţie cu cel al fraţilor lor, notează Medical Express. În acest scop, cercetătorii din cadrul Universităţii din Washington şi de la Centrul Medical Harborview au recomandat ”șapte sau mai multe ore de odihnă.

Conform unui studiu realizat în Japonia și prezentat în la sfârșitul anului 2017, realizat pe femei care încercau să conceapă un copil, persoanele care au declarat că aveau un somn neîntrerupt prezentau un grad de fertilitate cu 20% mai mare în comparație cu femeile care nu dormeau bine. De asemenea, rata de dezvoltare a ovulelor fertilizate era mai mare în cazul femeilor care aveau un somn odihnitor. Această cercetare a fost precedată de un studiu conform căruia somnul sub șase ore pe noapte conduce la o scădere cu 20% a nivelului unui hormon esențial pentru conceperea unui copil, dar și de o investigație ce a relevat că gravidele care dorm mai puțin de opt ore pe noapte au un risc mai mare de a suferi un avort spontan.

Conform World Sleep Day, un somn bun este definit de trei factori:

– durată – aceasta trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alert a doua zi;

– continuitate – somn neîntrerupt;

– profunzime – pentru o eficientă refacere fizică şi psihică.


Aboneaza-te la Newsletter