15 ponturi pentru evitarea răcelii și gripei

Dona10/09/2019

Răcirea vremii și scăderea sistemului imunitar cresc riscul de îmbolnăvire de răceală și gripă, infecții ale căilor respiratorii cauzate de virusuri diferite, de temut în special în sezonul rece. Din fericire, riscul de îmbolnăvire poate fi diminuat în cazul în care sunt respectate anumite măsuri de precauție.

În timp ce răceala este o viroză care nu provoacă afectarea profundă a stării generale și se manifestă prin simptome specifice, trecătoare, precum nas înfundat, rinoree, strănut, dureri în gât și ocazional febră de până la 38 de grade Celsius, gripa vine cu semne similare, asociate însă cu febră de 39-40 grade Celsius, dureri musculare, transpirații, stare de slăbiciune și epuizare accentuată și poate duce la complicații grave în cazul unor persoane, cum ar fi pneumonia și bronșita.

Pentru a se limita îmbolnăvirile sunt recomandate următoarele măsuri:

1 Curățați și igienizați frecvent mâinile

Spălați mâinile cu săpun cât de des posibil, timp de 20-30 de secunde și utilizați soluții și șervețele antibacteriene în special după ce atingeți obiecte utilizate la comun.

2 Asigurați-vă o hrană sănătoasă

Alimentele bogate în nutrienți, precum fructele și legumele proaspete, pline de vitamine și minerale, dar și frunzele verzi sunt adevărate „bombe” de sănătate, care susțin funcționarea sistemului imunitar.

3 Vaccinarea antigripală

Toate persoanele este bine să fie imunizate împotriva gripei, însă anumite categorii de populație, precum vârstnicii și copiii, bolnavii cronici și lucrătorii din sistemul medical este indicat să beneficieze de vaccinul antigripal, care oferă protecție timp de un an.

4 Păstrați distanța față de persoanele bolnave

Evitați, pe cât posibil, spațiile închise aglomerate în care sunt mai multe șanse să existe persoane cu infecții respiratorii.

5 Dezinfectați des obiectele personale

Telefonul mobil, pixul, tastatura, portofelul, agenda, mouse-ul sau telecomanda sunt obiecte pe care le atingem de nenumărate ori pe zi și apoi le așezăm le diverse suprafețe unde intră în contact cu diverse microorganisme. Acestea este indicat să fie dezinfectate frecvent cu soluții antibacteriene. La fel este bine să se procedeze și cu clanțele, întrerupătoarele, robineții ori alte suprafețe utilizate frecvent la comun.

6 Odihniți-vă suficient

Suprasolicitarea și lipsa odihnei slăbesc sistemul imunitar și scad astfel rezistența în fața acțiunii virusurilor.

7 Renunțați la fumat

Persoanele fumătoare au o sensibilitate mai mare la infecțiile respiratorii, au relevat mai multe studii efectuate în acest sens. Fumul de țigară, care conține numeroase substanțe chimice dăunătoare, fragilizează sistemul imunitar și, în plus, usucă mucoasa protectoare prezentă pe căile respiratorii și distruge cilii nazali care acționează ca o perdea în calea microorganismelor din atmosferă.

8 Reduceți cantitatea de alcool consumată

Consumul excesiv de alcool dăunează întregului organism, iar unele cercetări au dovedit că distruge celulele dendritice cu rol vital pentru sistemul imunitar.

9 Eliminați stresul

Stresul cronic este asociat cu slăbirea rezistenței scutului natural de protecție al corpului, iar nivelul ridicat de cortizol, determinat de stările tensionate frecvente, scade capacitatea organismului de a lupta contra inflamațiilor.

10 Faceți mișcare în fiecare zi

Activitatea fizică, efectuată în special în mediul exterior, tonifică organismul și întărește sistemul natural de apărare. Sunt recomandate zilnic cel puțin 30 de minute de exerciții efectuate în ritm alert, precum mersul vioi, alergarea, ciclismul, înotul, aerobicul sau diverse sporturi.

11 Spălați des lenjeria de pat și prosoapele

Lenjeriile de pat, prosoapele, dar și obiectele vestimentare trebuie spălate frecvent, la temperatura corespunzătoare, pentru a elimina microorganismele nocive.

12 Persoanele bolnave trebuie izolate

În cazul în care un membru al familiei s-a îmbolnăvit se recomandă izolarea și îngrijirea acestuia într-o singură încăpere și utilizarea în mod individual a obiectelor care sunt în general folosite la comun pentru a se limita răspândirea infecției. De asemenea, nu trebuie întârziată vizita la medic, în special dacă în locuință sunt prezenți copii, vârstici sau persoane cu sistemul imunitar slăbit.

13 Curățați aparatul de aer condiționat

Pentru a evita infecțiile respiratorii se recomandă curățarea filtrelor acestuia, cu soluții speciale, de cel puțin două ori pe an.

14 Apelați la ajutoare din natură

Sistemul imunitar poate fi întărit și cu ajutorul anumitor plante cu virtuți dovedite în acest sens. Printre ele se numără echinaceea, ceaiul verde, ginseng, ghimbir, usturoiul, ceapa, citricele, pătrunjelul, aloe vera, cătina, măceșele, cimbrul, mușețelul, dar și fructele de physalis.

15 Suplimentele, o alternativă la îndemână

Anumite stimulente disponibile au capacitatea de a stimula imunitatea și sunt recomandate pentru a reduce impactul virusurilor care provoacă răceala și gripa. În această categorie intră și vitamina D, mai greu de obținut de la soare în timpul sezonului rece.


Aboneaza-te la Newsletter