10 ponturi pentru plămâni sănătoși

Dona17/09/2019

Plămânul este un organ pereche, complex, de consistență spongioasă, ce face parte din sistemul respirator și se situează în cutia toracică.
Plămânii au rol esențial în respirație – prin absorbția și transportarea oxigenului inspirat către sistemul circulator și, ulterior, absorbția dioxidului de carbon din sânge către exterior, prin expirație. De asemenea, potrivit unor studii recente, plămânii au rol și în producția de trombocite.

În perioada copilăriei, plămânii au culoarea alb-roz, însă pe măsură ce se înaintează în vârstă ei capătă o nuanță mai închisă din cauza substanțelor poluante prezente în aerul respirat. În plus, și alte substanțe din mediul înconjurător, cum ar fi bacteriile, virusurile ori agenții alergeni precum polenul, dar și unele obiceiuri nocive dintre care fumatul este cel mai periculos, reprezintă o provocare pentru bunăstarea plămânilor.

De aceea, este recomandată urmarea unor ponturi pentru a menține sănătatea acestor organe indispensabile respirației.

1 Fiți pregătiți să faceți schimbări

În cea mai mare parte a timpului, organismul uman se bazează pe mecanismul său natural de apărare care protejează organele, inclusiv plămânii, de acțiunea agenților patogeni din exterior și de alți factori nocivi. Pe lângă acesta, unele schimbări ale stitlului de viață, mici dar cu efecte mari, printre care se numără adoptarea unui program regulat de exerciții fizice și o dietă sănătoasă, pot aduce numeroase beneficii.

2 Evitați fumul de țigară

Fumatul, fie activ, fie pasiv, produce haos în structura complexă a plămânilor și nu provoacă doar cancer pulmonar, ci și boli pulmonare obstructive, cum ar fi bronșita cronică și emfizemul.

3 Feriți-vă de poluare

Evitați spațiile interioare sau zonele exterioare unde calitatea aerului lasă de dorit. Agenți poluanți precum noxele emise de autovehicule și substanțele chimice utilizate în gospodărie sau la locul de muncă pot dăuna grav sănătății plămânilor.

4 Înconjurați-vă de plante

Plantele în ghivece purifică aerul absorbind dioxidul de carbonși unele toxine din spațiile închise și reglează nivelul de umiditate. De aceea, sunt binevenite în număr cât mai mare, atât acasă cât și la birou.

5 Protejați-vă la locul de muncă

În cazul persoanelor care sunt expuse poluării sau agenților patogeni la locul de muncă – construcții, activități de exploatare, vopsitorii, saloare de coafură, unități medicale și altele – este necesară adoptarea unor măsuri speciale de protecție pentru protejarea aparatului respirator.

6 Țineți infecțiile la distanță

Chiar și cele mai comune virusuri care provoacă răceala sau gripa pot deveni foarte periculoase pentru unele categorii de populație cu sistem imunitar slăbit. De aceea, este esențial să se evite, pe cât posibil, spațiile închise aglomerate și contactul cu persoanele bolnave. În plus, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea obiectelor utilizate des și respectarea igienei orale.

7 Efectuați exerciții aerobice

Cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice pe zi, precum mersul vioi, ciclismul, alergarea, urcarea scărilor sau practicarea unor sporturi, vor îmbunătăți considerabil starea de sănătate a plămânilor.

8 Acordați atenție alimentației

O dietă săracă în grăsimi din surse animale, bazată pe fructe și legume proaspete, dar și consumul unei cantități suficiente de apă în fiecare zi contribuie la menținerea sănătății aparatului respirator și a plămânilor.

9 Nu ignorați semnalele de alertă

Tusea, respirația șuierătoare ori superficială, apneea, durerea în piept, prezența sângelui în flegmă sau alte probleme care implică activitatea plămânilor trebuie evaluate de medic.

10 Eliminați stresul

Stresul și oboseala slăbesc sistemul imunitar și predispun organele corpului, inclusiv plămânii, la afecțiuni. Așadar, faceți-vă timp pentru odihnă, relaxare și somn suficient. Activitățile plăcute cu prietenii și familia, lectura, participarea la activități culturale, grădinăritul, dansul, yoga, meditația și exercițiile de respirație sunt deosebit de benefice în acest sens.


Aboneaza-te la Newsletter