10 analize recomandate bărbaților

Dona09/09/2021

De cele mai multe ori se vorbește despre analizele recomandate femeilor mai mult decât despre cele dedicate special bărbaților. Acest lucru este lesne de înțeles ținând cont de rolul deosebit al femeilor în ceea ce privește reproducerea și de particularitățile organismului lor, însă și corpul unui bărbat, în special dacă acesta a trecut de 30 de ani, trebuie investigat periodic pentru a evita apariția anumitor boli ce puteau fi foarte ușor prevenite. Iată care sunt zece dintre cele mai importante analize recomandate bărbaților:

  1. Analizele de colesterol și trigliceride se fac anual dacă valorile se situează în limite normale sau o dată la doi-trei ani dacă rezultatele sunt bune. Se recomandă analiză defalcată a colesterolului, respectiv colesterolul total, colesterolul rău (LDL) și colesterolul bun (HDL).
  2. Tensiunea arterială trebuie evaluată la intervale periodice, la fiecare șase luni în cazul în care anterior această s-a aflat în limitele recomandate și chiar în fiecare săptămâna dacă valorile indică o hipotensiune sau o hipertensiune.
  3. Analizele pentru depistarea diabetului sunt esențiale pentru persoanele care au antecedente în familie, însă sunt recomandate tuturor persoanelor. În acest sens, se evaluează glicemia pe nemâncate, glicemia la orice ora de masă și toleranță orală la glucoză. Pe lângă alte efecte negative ale acestei boli, s-a descoperit că diabetul de tipul 1 contribuie la infertilitatea masculină. Specialiștii recomandă persoanelor sănătoase trecute de 45 de ani să-și evalueze nivelul glucozei din sânge o dată la 3 ani.
  4. Analizele pentru verificarea densității osoase sunt recomandate ținând cont de faptul că după vârstă de 20 de ani masă osoasă a bărbaților intră în declin. Astfel, la recomandarea medicului, se măsoară densitatea oaselor. Investigația este recomandată în special dacă există antecedente de osteoporoză în familie, dacă persoană respectivă este fumătoare și dacă nu face sport.
  5. Testele pentru prostată sunt unele dintre cele mai importante pentru sănătatea unui bărbat. Oamenii de știință au subliniat faptul că bolnavii de cancer la prostată care au depistat boală în jurul vârstei de 30 de ani au avut o evoluție mai bună decât cei care au descoperit-o mai târziu. Cancerul de prostată este afecțiunea malignă cu cea mai mare prevalența în rândul bărbaților cu vârstă de peste 50 de ani. De altfel, tumorile la acest nivel ocupă peste 15% din cancerele ce apar la sexul masculin și aproximativ 10% din decesele cauzate de afecțiuni maligne în rândul bărbaților, conform Centrului Medical de Diagnostic și Tratament “Dr. Victor Babeș”.Din fericire, cancerul de prostată diagnosticat precoce poate fi vindecat în 85-90% din cazuri, prin tratament chirurgical efectuat înainte de progresia bolii. Iată un motiv întemeiat pentru efectuarea unui examen medical regulat. Screening-ul cancerului prostatic include determinări anuale ale antigenului specific prostatic, precum și tușeu rectal și ecografia în cazul depistării unor modificări. Determinarea antigenului specific prostatic poate fi de ajutor inclusiv în depistarea metastazelor sau în monitorizarea tratamentului. Analizele specifice sunt recomandate în special dacă apar simptome precum: urinări frecvente, în special noaptea, urinări sau ejaculări dureroase, probleme de erecție și dificultăți în a elibera jetul de urină sau în a-l opri. După vârstă de 50 de ani, analiză sângelui pentru antigenul specific al prostatei (PSA) se analizează anual.
  6. Analizele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) sunt deosebit de importante și sunt indicate în special celor care au partenere ocazionale și care nu se protejează folosind prezervativ. În acest sens, medicul de familie poate recomandă o analiză din secrețiile uretrale, cultură și antibiogramă. Acestea se efectuează la medicul urolog. În funcție de necesitate, specialistul poate recomandă și antifungigrama sau spermocultura cu antibiogramă. Este bine de știut că testele pentru BTS sunt recomandate ambilor parteneri de viață înainte de a avea relații sexuale.
  7. Controlul cardiac este recomandat în special după vârstă de 35 ani, o dată la 5 ani. Cu ajutorul acestuia medicul de specialitate poate depista eventuale anomalii ce se manifestă tacit și pot conduce în final la atac de inima.
  8. Controlul testiculelor este o operațiune ce nu trebuie ignorată, această putând ajută la depistarea din timp a unor probleme cum ar fi cancerul la acest nivel. Pentru această se recomandă auto-examinarea lunară. Cancerul testicular reprezintă cea mai comună formă de cancer la bărbații cu vârste între 15 și 35 de ani, conform Institutului Național de Sănătate al SUA.
  9. Analiză colonului este și ea deosebit de importantă după vârstă de 50 de ani, atât prin teste asupra materiei fecale, teste de sânge specifice cât și prin colonoscopie. Investigațiile se repetă la 5-10 ani sau la recomandarea medicului. Totodată, pentru această categorie de vârstă este indicat și examenul rectal pentru a depista de timpuriu eventuale tumori.
  10. Alte analize ce trebuie efectuate periodic de orice bărbat, la orice vârstă, sunt: măsurarea capacității auditive, controlul stomatologic, controlul alunitelor și controlul oftalmologic.

Pe lângă toate aceste analize, se recomandă anual efectuarea de analize ale sângelui și câte un control medical general.


Aboneaza-te la Newsletter