• Revista DONA
  • Banner cuponreducere
  • Calureaza reteta

15.11.2010Ceaiuri antidiareice

Ceaiuri antidiareice

Notiuni generale

Notiunea de "ceai medicinal" se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si "specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale.

In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere. Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana.

Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca.Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana( pahar sau ceasa) de apa.

Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa:
5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi
2 - 3 g de frunze
3 - 4 g de flori
4 - 5 g de iarba( partea aeriana)
5 - 6 g de fructe
8 - 10 g de seminte
In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.
Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice.
Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid.

Retete de ceaiuri antidiareice

Numeroase produse vegetale datorita taninurilor si altor principii active, au fost folosite pe scara larga, la inceput in medicina empirica, apoi in cea stiintifica pentru combaterea diareei.Ceaiurile medicinale cele mai folosite sunt:

Rp. 1
Folium Melissae (frunze de roinita )........ 15 g
Folium Menthae(frunza de izma )........... 15 g
Flores Chamomiillae(flori de musetel )... 20 g
M.f.species
D.S. Intern: infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana de apa si se bea de 2-3 ori pe zi cate o jumatate de ceasca de ceai.

Rp. 2
Rhizoma Rhei(rizom de valeriana )....... 10 g
Rhizoma Calami(rizom de obligeana )... 40 g
M.f.species
D.S. Intern: se face un decoct folosind o jumatate de lingurita de amestec la un pahar cu apa si se bea un pahar pe zi.

Rp 3.
Herba Anserinae(iarba de coada racului )... 10 g
Folium Menthae( frunza de izma)................10 g
Folium Melissae(frunza de roinita)..............10 g
M.f.species
D.S. Intern: infuzie, 1 lingura de amestec la o cana de apa si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

0 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

Nu exista comentarii.

Adauga comentariu