• Campanie 365
 • Calureaza reteta
 • Banner cuponreducere
 • Dona Info nov - dec

12.01.2012Rolul tratamentelor in statiunile balneo-climaterice

Rolul tratamentelor in statiunile balneo-climaterice

Pentru multi dintre noi, vacantele in statiunile balneo-climaterice constituie doar un sejur placut si relaxant. Pentru altii insa, curele de ape minerale, mofetele (surse naturale de dioxid de carbon), precum si baile de namol constituie componentele unor tratamente complexe pentru diverse afectiuni. Romania beneficiaza de o bogata retea balneo-climaterica, ce cuprinde peste 70 de statiuni, unele fiind fondate de catre vechii romani, si peste 3000 de izvoare termale. O multitudine de afectiuni, de la cele reumatismale, articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale, ginecologice, dermatologice, post-traumatice si post-operatorii, pana la boli endocrine, metabolice si de nutritie, pareze si paralizii, varice, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic si intelectual sau boli profesionale, sunt tratate de specialisti competenti, in clinicile din aceste statiuni. Serviciile statiunilor balneare din Romania sunt foarte variate, incluzand hidroterapie, aerosoli, termoterapie, bai carbogazoase, bai galvanice, impachetari cu namol, gimnastica medicala si de intretinere etc.

Ce este terapia balneara?

Balneologia este o ramura a medicinii care studiaza actiunea profilactica si curativa a apelor termale si minerale, precum si a namoalelor terapeutice.
Scopul terapiei balneare este de a preveni sau incetini evolutia anumitor boli, de a imbunatati si trata anumite afectiuni, in vederea sporirii calitatii vietii.

Cum actioneaza tratamentele balneare?

Tratamentele balneare sunt tratamente care folosesc in scop terapeutic mineralele din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu etc), precum si proprietatile apei termale (temperatura, curenti, presiune etc.) sau ale namoalelor. Ele imbunatatesc circulatia sangelui si oxigenarea tesuturilor, ducand la eliminarea mai rapida din organism a toxinelor. Baile cu apa termala stimuleaza metabolismul, secretiile ficatului si tractului digestiv, ajutand la digestie. Pe de alta parte, apele imbogatite cu elemente chimice (dioxid de carbon, sulf, calciu, cupru, magneziu, seleniu, fier, zinc, siliciu, litiu etc) stimuleaza sistemul imunitar, iar productia de endorfine (hormoni care dau o stare de bine) creste. Curele cu namol sapropelic si argilo-silicos stimuleaza receptorii nervosi periferici, determina vasodilatatie si reduc inflamatia la nivel articular.

Cateva recomandari si tipuri de tratamente balneare

In functie de actiunea agentului terapeutic exista anumite recomandari ale terapiei balneare. Astfel:
in afectiuni reumatismale, inflamatorii, cum sunt poliartrita reumatoida sau spondiloza sunt recomandate bai in ape sulfuroase sau cure de namol (Amara, Bala, Buzias, Pucioasa, Sarata Monteoru, Geoagiu Bai, Covasna, Lacul Sarat, Moneasa, 1 Mai);in cazul traumatismelor, baile in ape clorurate-sodice sunt foarte benefice (Amara, Bala, Pucioasa, Sarata Monteoru, Olanesti, Covasna, Lacul Sarat, Nicolina, 1 Mai);in afectiunile cardiovasculare sunt indicate baile termale bogate in dioxid de carbon (Covasna, Buzias, Vatra Dornei);in boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita, micozele cutanate sunt recomandate bai cu sulf (Nicolina, Lacul Sarat);in afectiunile ginecologice sunt indicate baile in ape minerale clorurate, irigatiile vaginale (Amara, Buzias, Bizusa, Nicolina, Covasna, Moneasa, Sovata, 1 Mai, Slanic Prahova);in afectiunile sistemului nervos sunt benefice baile de soare si cele in ape sulfuroase (Bala, Bizusa, Sarata Monteoru, Olanesti, Moneasa, 1 Mai);in afectiuni digestive sunt recomandate curele interne si externe cu ape magneziene (Sinaia, Sangeorz Bai, Calimanesti, Olanesti);in afectiunile respiratorii sunt recomandati aerosolii (Sinaia, Buzias, Pucioasa, Nicolina, Baile Govora);in afectiunile renale sunt recomandate cure interne si externe cu ape bicarbonatate, clorurate (Sinaia, Olanesti, Caciulata, Calimanesti);in nevroza astenica sunt benefice baile in ape calcice si magneziene (Sangeorz Bai, Sarata Monteoru, Buzias, Geoagiu Bai, Moneasa, Covasna);in afectunile endocrinologice sunt benefice baile magneziene, iodurate, bromurate (Olanesti, Mangalia, Lacul Sarat).
Contraindicatiile tratamentelor balneare

Balneoterapia are insa, si numeroase contraindicatii:
Afectiuni acute febrile si afectiuni cronice, in perioadele de exacerbare.Boli contagioase (tuberculoza, HIV-SIDA, boli dermatologice contagioase), bolile venerice (sifilis, gonoree), bolile parazitare.Sarcina peste trei luni sau orice sarcina cu probleme.Bolile de inima sau de rinichi netratate medicamentos, aflate in stadiu avansat.Unele afectiuni psihiatrice grave.Cancer, indiferent de stadiu.
Etapele unei cure balneare

In tratamentul afectiunilor cronice sunt necesare, anual, intre trei si patru saptamani de bai. Tratamentele anuale de lunga durata (de trei-patru saptamani) au ca efect reglarea functiilor endocrine, cardiovasculare si ale sistemului nervos.
In timpul unei cure balneare organismul are nevoie de aproximativ o saptamana de adaptare la tratament. In a doua saptamana este posibil resimtirea unei stari de obosela accentuata asociata cu dureri puternice de cap, insomnii sau palpitatii. Uneori poate aparea si febra. Spre finalul curei, toate aceste simptome dispar, si starea de sanatate a pacientului se imbunatateste vizibil.
S-a observat ca efectele curei balneare, indiferent daca s-a folosit namol, apa minerala sau termala, se pot mentine si 10-12 luni.

Dr. Ioana Almas, medic rezident geriatrie INGG Ana-Aslan

8 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

  • roxana
  • 21.07.2012

  buna ziua.as vrea sa stiu daca este bine sa bagi un copil de 1 an in apa termala,am fost la calimanesti si am bagat-o pe fetita mea cea mica de 1 an in bazin cu apa termala si niste mamici de acolo mi-au spus ca nu este bine pana la varsta de 3 ani pt ca ii ia calciu din oase si mineralele din corp,astept un raspuns concret daca se poate multumesc frumos.

   
  • nume
  • 19.09.2012

  articolul este mai mult decat binevenit, multumim.
  @roxana raspunsul il gasiti pe net, copii mici n-au voie la apa termala , cu sulf sau sarate in exces.

   
  • george castel
  • 01.10.2012

  Dupa ultimele masuratori, organismul meu are un surplus 45% apa. Am incercat diferite medicamente - fara rezultate. Am 63 de ani si sufar de retentie de cand ma stiu. Am hipertensiune moderata si fac pusee de puls de pana la 196/min. Nu mananc sarat, nu beau, nu fumez si mai ales nu dorm suficient si continuu. Puteti sa-mi recomandati o statiune balneo sau un tratament care sa determine eliminarea apei?
  Cu mii de multumiri,
  george castel

   
  • mimi capatina
  • 21.09.2013

  in mod concret ce statiune m-ar ajuta :
  - am scleroza multipla cu hemipareza dr. si ma deplasez greoi dar fara dureri cu o carja.
  - Alaturi de ac diag. am si 4 hiernieri de disc 2 lomb si 2 cervical, scolioza db. dr, 2 luxatii vertebrare si 2 tasari.
  -am 55 ani si o tiroida cu noduli reci , dar cu analize horm. normale.

  va multumesc

   
  • ioana
  • 16.07.2014

  am o fetita de 11 luni careia medicul pediatru i-a recomandat 14 zile pe an sejur la mare sau salina. De asemenea, are un mic inceput de rahitism.
  Se pot obine bilete decontate la tratamente fizio si balneo?

   
  • Administrator
  • 28.07.2014

  Pentru a afla un raspuns adecvat la intrebarea dumneavoastra este bine sa va adresati fie unui alergolog, fie unui specialist in recuperare medicala.

   
  • bizeu maria
  • 14.09.2014

  buna ziua ,as vrea sa va rog sa-mi spuneti care cura si unde sa merg .....am FIBROMIALGIA.......MULTUMESC ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTA mariabizeu@yahoo.com

   
  • Administrator
  • 15.09.2014

  Statiunile balneo-climaterice recomandate pentru fibromialgie sunrt: Amara, Căciulata, Eforie Nord, Băile Felix, Băile Herculane, Sovata.
  Aceste date sunt obtinute din surse medicale considerate sigure, dar nu substituie o consultatie sau un aviz medical din partea unui medic specializat in recuperare medicala.

   

Adauga comentariu