• Revista DONA
  • Banner cuponreducere
  • Calureaza reteta
  • Harmann - ranile cronice se pot vindeca

12.08.2008Regimul alimentar in diabetul zaharat

Regimul alimentar in diabetul zaharat

Dieta este elementul terapeutic primordial, constant intalnit in toate formele de boala. Aproape o treime din diabeticii tip2 nou descoperiti pot fi echilibrati initial numai prin dieta. Dieta pacientului diabetic se apropie cat mai mult de dieta oricarui om sanatos, fiind caracterizata de un aport crescut de fructe si legume si de evitarea consumului exagerat de sare si grasimi animale.

O dieta corect stabilita trebuie individualizata in functie de greutatea pacientului si de afectiunile asociate. Astfel, se recomanda o dieta normocalorica la normoponderali , hipocalorica la hiperponderali si hipercalorica la subponderali; glucidele trebuie sa reprezinte 55% din aportul caloric, 30% grasimi, din care 10% mononesaturate ( ulei de masline), 10% polinesaturate (ulei de floarea soarelui, margarina, macrou, sardine, etc), 15% proteine.

Astfel, o caracteristica a dietei in diabetul zaharat o reprezinta stabilirea unei cantitati fixe de glucide, cantitate stabilita de medic, ce oscileaza intre 120 si 200 de grame pe zi. Restrictia facuta la glucide se compenseaza caloric cu alte alimente .care nu contin glucide (albumine, grasimi, verdeturi) din care bolnavul poate manca atat cat sa se sature.

Pentru a fi sigur ca respecta regimul alimentar, diabeticul este obligat sa cantareasca zilnic alimentele care contin glucide. Orice depasire a prescriptiei medicului la alimentele din aceasta categorie, duce la decompensarea diabetului.

Regimul alimentar in diabet este format din doua grupe de alimente, dupa cum urmeaza:

A) Alimente care nu contin glucide si nu trebuie cantarite zilnic
Carne: vaca, vitel, pasare, miel, mezeluri (parizer, cremwursti, sunca), Peste: proaspat sau conservat ( salau, stiuca, cod, hering, crap, biban, pastrav, etc) Oua: proaspete . Grasimi: unt, untdelemn, margarina Smantana: proaspata Nuci, alune: (4-5 bucati). Bauturi: ceai, cafea, apa minerala. De asemenea vin alb, tuica sau coniac, dar cu moderatie, abuzul fiind daunator oricui si cu atat mai mult diabeticului. Zarzavaturi: rosii, vinete, spanac, ciuperci, ardei gras, varza alba, bame, varza rosie, conopida, castraveti, dovlecei, fasole verde, ridichi, andive, stevie, loboda, papadie, untisor, salata verde (800 - l 000 g).
B) Alimente care contin glucide si trebuie socotite si cantarite zilnic pe cantar
Fructe proaspete: fragi, capsuni, zmeura, agrise, mure, piersici, mere, cirese timpurii, caise, visine, portocale (fara coaja, gutui, prune nu prea dulci (contin 10% glucide). Lactate: branza de vaci, iaurt (contin 4% glucide) lapte dulce ( 5%glucide) Fainoase: paste fainoase, cartofi, orez sau gris, toate cantarite fierte (contin 20% glucide). Paine: proaspata, indiferent de calitate (contine 50% glucide) - painea va fi impartita pe felii si mese, cat mai exact; mesele se vor repartiza la ore cat mai precise; (dimineata, ora 11, pranz, ora 17 si seara). Ultima masa sub forma unei mici gustari va fi luata la orele 22. Painea prajita va fi cantarita inainte de prajire, deoarece prin deshidratare cresc glucidele; Mamaliga pripita, la fel si fasolea boabe cantarita fiarta (contin 12% glucide).
Alimentele cu continut glucidic permise diabeticului se pot inlocui unele cu altele ( in cantitati echivalente).
Astfel: 20 g paine ( o felie paine) = 200 ml lapte (o cana ) sau 200 g (iaurt, branza de vaci) = 50 g cartofi (doua linguri) = 50 g orez sau gris fiert = 50 g paste fainoase fierte = 100 g fructe permise = 80 g mamaliga pripita = 100 g morcovi=100 g sfecla rosie= 120g mazare= 150 g fasole verde.

Mai precis putem exemplifica cu o foaie de echivalente, frecvent utilizata in stabilirea dietelor in Institutul de Diabet si boli de nutritie N . Paulescu

Foaie de echivalenta

Continutul in zahar a 20 g paine este egal cu zaharul continut in cantitatile indicate, din alimentele de mai jos. Deci in loc de 20 g de paine se poate lua cantitatea indicata in alimentul corespunzator, asa cum se vede pe lista urmatoare:
20 g paine = 15 g faina de grau 20 g paine = 15 g faina de porumb 20 g paine = 86 g mamaliga 20 g paine = 18 g macaroane 20 g paine = 65 g macaroane fierte 20 g paine = 250 g lapte 20 g paine = 350 g lapte acru sau iaurt 20 g paine = 60 g cartofi 20 g paine = 20 g mazare, fasole, linte uscata boabe 20 g paine = 70 g mazare, fasole linte fierte 20 g paine = 120 g mazare verde 30 g paine = 220 g fasole verde 20 g paine = 140 g mere, pere 10 g paine = 170 g portocale 20 g paine = 190 g pepene 20 g paine = 195 g fragi (de pamant) 20 g paine = 225 g afine 20 g paine = 135 g cirese, visine 20 g paine = 130 g prune 20 g paine = 80 g nuci.
Dupa cum se vede, greutatea pastelor fainoase, a grisului si a orezului se socoteste dupa fierbere.

Alimentele interzise

Diabeticului ii sunt oprite fainurile, biscuitii, castanele, zaharul, ciocolata, bomboanele, prajiturile, rahatul, dulceata, inghetata, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, lichiorurile, smochinele, stafidele, curmalele, prunele uscate, perele pergamute.

Reguli privitoare la regimul de viata:
Dati multa atentie igienei personale, in special pastrati cu strictete curatenia pielii si a gurii. Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa si tratati-va eventualele focare dentare. Ingrijiti-va picioarele, prin spalarea lor zilnica cu apa si sapun precum si prin evitare frigului si a incaltamintei necorespunzatoare. Evitati viata, zbuciumata, cu incordare nervoasa permanenta care stanjeneste echilibrarea diabetului. Luati masa mereu la aceleasi ore si respectati orele de somn. Evitati viata sedentara si supraalimentatia care predispun la obezitate. Obezitatea agraveaza diabetul si inlesneste aparitia complicatiilor vasculare. Pentru o mai buna ardere a glucozei va este folositoare o activitate musculara, insa fara eforturi intense. De aceea va recomandam plimbari, mici excursii, gimnastica si sporturi usoare: tenis de masa, ciclism, canotaj, vanatoare, scurte ascensiuni etc.
Cu speranta ca aceste informatii va vor fi de folos va doresc multa sanatate si... Pofta buna!

dr. Lavinia Vija

63 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

    • gabi
    • 11.12.2009

    am diabetu de 229 la un test de diabet provocat as vrea sa stiu totusi am diabet sau nu

     
    • administrator
    • 11.12.2009

    Valoarile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 70-110mg/dl. Valoarea glicemiei de 126mg/dl, la doua determinari consecutive indica diagnosticul de diabet zaharat.
    Glicemia provocata- interpretarea rezultatelor glicemiei se face la 2 ore dupa ingestia a 75g glucoza: valoare normala: <140mg/dl, 140-200mg/dl-toleranta scazuta la glucoza, >200mg/dl-simptome de diabet.
    Va recomand sa va adresati unui medic specialist diabetolog.

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • nelu
    • 11.01.2010

    Diabet = ,,boala boiereasca"?
    Cred ca s-ar putea spune si asa insa dupa umila mea parere e boala celor care trebuie sa fie flamanzi !si lipsiti de placerea de a manca ce-ti place .

     
    • Robert
    • 15.01.2010

    Daca exista vreun tabel cu valorile calorice si ale glucidelor as vrea tare mult sa-l procur.
    aveti asa ceva sau cunoasteti unde l-as putea gasi???

     
    • Mihai
    • 13.02.2010

    Atentie: pastele fainoase, orezul, grisul contin 75% glucide in stare uscata.
    Dupa fierbere sunt pline cu apa si atunci proportia de glucide din ele se micsoreaza.

     
    • pentru Robert
    • 20.05.2010

    www.getfit.ro/continut .php (CONTINUT CALORIC SI NUTRITIONAL AL PRINCIPALELOR ALIMENTE SI PRODUSE ALIMENTARE)

     
    • Marius
    • 05.08.2010

    Nelu , esti boier daca nu poti manca ce-ti place ? Eu stiu ca boala bogatiilor este guta, si vine de la mancare cu multa carne

     
    • georgescu petre
    • 04.10.2010

    m-au gasit cu GLICEMIA 133.-COLESTEROL 300 -TRIGLICERIDELE 250 ma poate ajuta cineva cu un program de alimentatie pentru diabet? am110kg.1,75m. .....ceva lamuriri ,sfaturi ; este grav??? MULTUMIRI ANTICIPATE !!!

     
    • Monik
    • 09.11.2010

    Am 40 de ani. Nu stiu daca am diabet pt ca mi-e frica sa ma duc la doctor, ametesc asa degeaba cate o data stand pe scaun la calculator, si tot cate o data beau apa multa, mi-e sete incontinuu pana seara la culcare. Am pofta sa mananc ceva dulce permanent dar ma abtin, si seara inainte de culcare as mai manca macar putina miere pe paine sau dulceata sau lapte cald, cu cacao desigur ca sa fie dulce, imi place cafeaua foarte dulce. Ce-o fi oare? Nu cred ca am anemie pt ca nu ametesc atunci cand ma inchei la sireturi. Nu pot sa-mi iau inima in dinti sa ma duc la doctor.

     
    • admnistrator
    • 14.11.2010

    Va recomand sa faceti un set de analize uzuale de sange si abia dupa ce obtineti rezultatele analizelor veti sti daca trebuie / nu sa va adresati unui medic specialist diabetolog.

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • alina
    • 16.11.2010

    eu sunt de 26 de ani cu diabet tip 1 si as dori daca se poate sa ma ajute cineva sau sa imi dea sfaturi in legatura cu sarcina. as dori si eu sa fac un bebe dar imi este frica sa nu mosteneasca si el aceasta boala. va multumesc anticipat

     
    • Romica
    • 23.12.2010

    am urmat prea mult cu dextamitazona,asta sa fie cauza cresterii diabetului meu(289) ?ast raspuns la id orlando_boss_2009 sau aici pe site

     
    • vasi
    • 06.01.2011

    am glicemia 125mg/dl luata de 2 ori dar dupa ce am mincat, fara un anume regim
    am diabet ???
    tensiunea arteriala in medie este 90/150
    am 34 ani si 102 kg
    astept raspuns
    va multumesc anticipat

     
    • administrator
    • 08.01.2011

    Determinarea glicemiei se face pe nemancate, dimineata dupa 8 ore de post. Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 70-110mg/dl. O valoarea a glicemiei de 126mg/dl, la doua determinari consecutive indica diagnosticul de diabet zaharat. In anumite situatii este necesara efectuarea testului de toleranta la glucoza orala (TTGO) care presupune determinare glicemiei inainte si la anumite intervale de tip dupa ingerarea a 75 grame glucoza. Scaderea in greutate va ajuta sa va mentineti atat glicemia, cat si tensiunea arteriala in limite normale. Va recomand sa va adresati unui nutritionist pentru a va stabili o dieta adecvata.

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • Faby
    • 26.01.2011

    In urma unor valori ridicate ale glicemiei (dar nu peste 120), dimineata, dupa 8 ore de post am facut TTGO, la doua ore valorile erau aprox.170, am facut si hemoglobina glicozilata care este in limite normale. Un medic tanar m-a diagnosticat cu diabet si mi-a prescris tratament cu metformin, alt medic mi-a spus ca trebuie doar sa fiu urmarita si abia la valori peste 126 se instituie tratamentul.
    De cinci luni am un alt regim de viata (nu am reusit sa introduc si sportul inca!) dar am renuntat la obiceiurile vechi alimentare si am slabit 10 kg, am acum 1.68 si 82 kg la 44 de ani. Glicemia se pare ca se mentine, uneori se vede o usoara scadere, acum dimineata e 107-108, alteori mai urca pina la 115. Mi-am luat un aparat din farmacia dvs, imi iau glicemia de doua ori pe saptamana. Nu am luat medicamente.
    As vrea sa stiu care sunt valorile normale pentru glicemia la 2h dupa masa principala. As vrea sa vad cum stau si aici.
    Sper sa fi depistat aceasta boala din timp, sper ca sunt inca in faza de prediabet si vreau sa tin totul sub control fara medicamente. Va multumesc!

     
    • administrator
    • 10.02.2011

    Valorile glicemiei trebuie mentinute cat mai mult posibib in urmatorii parametri:
    -glicemia, dimineata pe nemancate sub 100 mg/dl
    -glicemia la 2 ore dupa masa sub 140 mg/dl

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • NICOLAE
    • 15.02.2011

    dimineata de foarte multe ori am avut peste 140 diabetul pe nemincatea .asi vrea sa stiu daca e
    periculos si daca stie cineva un regim alimentar eficient VA MULTUMESC.

     
    • Telezimex
    • 18.02.2011

    Buna !

    Saptamana asta spre disperarea mea tatal meu a fost diagnosticat diabetic , a fost un soc pentru mine din care incet incet revin, ramane in sarcina mea sa-i pregatesc o alimentatie potrivita , in privinta asta am primit o lista destul de lunga , ni sa atras atentia de existenta painii pentru diabetici , mentionez ca locuim in Arad dar n-am idee unde-l pot gasii ? cineva are vre-o cunostiinta unde pot gasii paine pentru diabetici ? MULTUMESC.

     
    • popescu daniel
    • 02.03.2011

    as dori si eu un meniu de diabet zaharos tip 2

     
    • ion stelica
    • 07.03.2011

    Pot sa beau cate o bere ?.... ce pot patii practic ???

     
    • liviu
    • 12.03.2011

    caut un regim clar pt diabet de genul: ora 10.... 1 mar, ora 13...... ciorba fara sare 100gr muschi vita 70 gr cartof fiert etc.daca are cineva un astfel de regim va rog sa-l trimiteti la liviuvip@gmail.com .multumesc!

     
    • arina
    • 03.04.2011

    Am 36 de ani, obezitate si o glicemie oscilanta intre 120 – 145, o viata stresanta dar totusi sedentara. M-am adresat medicului endocrinolog si mi-a fost prescris urmatorul- Tratament naturist: DIABECON 2TB/3 zi - 1 luna; Gincobiloba pt memorie, Omega 3, Calciu cu magneziu – si un regim alimentar FARA : DULCIURI, FRUCTE/ SUCURI DULCI, PAINE, CARTOFI, PASTE FAINOASE, GRASIMI de orice fel.
    PERMISE: PESTE, LACTATE DEGRESATA, FRUCTE ACRE, ZARZAVATURI, 2OUA/sapt, APA PLATA

    EXEMPLU - Meniu personalizat
    7.30 – ceai plante
    9.00/10.00 – 1 cana iaurt degresat / 1 ou / branza de vaci degresata
    13.00 – FEL I. - supa de zarzavat / ciorba de peste/ ciorba de varza/
    - FEL II. – peste la gratar cu salata verde/ sau orice fel de salata asortata/ sau slata de fasole verde ( fiarta –racita la care se adauga usturoi pisat si ulei masline)
    16.00 – 250 ml suc de lamaie( fresh)/ pomelo/ grefruit
    18.00/ 19.00 – 350 g. Iaurt degresat cu usturoi pisat, marar, castraveti maruntiti


    FEL II – Tocanite de legume, dovlecei la cuptor, vinete la gratar, pasta de peste ( ulei masline, ou fiert sau simpla cu lamaie), ardei,gogosari, dovlecei, rosii - umplute cu pasta de branza de vaci degresata si marar, salata de vinete ( cu dovlecei fierti, ulei masline si ceapa uscata), ardei gras cu pasta
    DESERTURI – la 1 ora dupa una din mese : 1 mar verde - zilnic
    SALATE : 2 rosii cherry - minione, 2 ridichi, salata verde creata -Lolo/Eisberg ( ambalata ), 1/3ceapa uscata/ sau 2buc ceapa verde, 1/2 castravete, marar sau patrunjel din abundenta, ¼ ardei gras ( combinatie: galben, verde, rosu ).
    CEAI - amestec de: sunatoare, lamaita, galbenele, echinaceea, matase de porumb, busuioc, coada soricelului, urzici, cardiac si hepatic - 1litru/zi
    INTRE MESE APA PLATA – 3L/ZILNIC
    Pestele ( cod, macrou, pastrav ) congelat sau proaspat – poate fi pregatit si la cuptor cu legume si stropit cu vin alb cu lamaie si foi de dafin.
    1/2 ora zilnic – sport

     
    • MARIANA
    • 19.05.2011

    SOTUL ARE O GLICEMIE DE:340MG CE REGIM NE SUGERATI?

     
    • MihaiC
    • 18.07.2011

    Ciocolata neagra este permisa in dieta diabeticului?

     
    • MihaiC
    • 18.07.2011

    dar mierea?

     
    • mariana
    • 01.12.2011

    buna ,acum o saptamana am decoperit ca am un diabet de 300 care nu prea scade mai mult de 190 nu merge mai jos stie cineva ce as putea sa fac sa mai scada ? acum iai diaprel de 60 mg iau o pastila jumate dimineata si una jumate seara sunt fff suparata ca nu mai stiu ce sa fac indrumatima va va rog pe o cale mai buna va multumesc

     
    • miki
    • 02.01.2012

    salut.
    am glicemia 240 pe nemincate dimineata,a ajuns si la 433 dupa mese am 1.81m-si126kg ,38 ani diabet tip 2
    va rog mult sa i-mi spuna cineva ,cum sa scad glicemia.iau siofor de 1000mg 2 pe zi.

     
    • cata
    • 03.01.2012

    Buna dimineata! am o intrebare,daca cineva imi poate raspunde?! Nivelul glicemiei din sange,recoltat dimineata,are legatura cu ce am mancat seara,sau dupa un timp de 8 ore de post,indiferent ce-am fii mancat seara nivelul glicemiei nu este influentat:) astept un raspuns,va rog din suflet. Multumesc anticipat!!

     
    • administrator
    • 06.01.2012

    Pentru Miki,
    In primul rand trebuie sa reduceti greutatea corporala pentru a imbunatatii activitatea insulinei din organism si astfel valorile glicemice. Pentru acest lucru, revizuiti recomandarile de dieta impreuna cu medicul dvs. diabetolog, sa va asigurati ca respectati numarul de hidrati de carbon consumati zilnic. Apoi trebuie sa revizuiti activitatea fizica zilnica. Avand in vedere indicele de masa corporala pe care il inregistrati (38Kg/m2, adica obezitate grad 2) este indicat sa practicati anumite sporturi (inot, mers pe jos cel putin 45 min/zi) astfe incat sa nu suprasolicitati articulatiile dvs datorita greutatii excesive. Daca valorile glicemice nu se imbunatatesc si nici nu inregistrati o scadere in greutate, atunci poate este de avut in vedere revizuirea tratamentului dvs medicamentos, eventual asocierea langa Siofor a unui medicament din clasa incretin-mimeticelor care o sa imbunatateasca valorile glicemice si o sa va ajute sa reduceti si greutatea corporala, bineinteles decizia o sa apartina medicului dvs diabetolog care va ingrijeste.

    Dr.Oana BRAGA
    Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice
    Geea Medical (www.geeamedical.ro )

     
    • administrator
    • 06.01.2012

    Pentru Cata,
    Nivelul glicemiei recoltate dimineata este influentat de productia hepatica (la nivelul ficatului) de glucoza din timpul noptii si mai putin de ceea ce am mancat in seara precedenta. La persoana cu diabet zaharat, productia hepatica de glucoza din timpul noptii este crescuta, de aceea este indicat tratamentul cu medicamente (clasa biguanidelor) care inhiba acest proces.

    Dr.Oana BRAGA
    Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice
    Geea Medical (www.geeamedical.ro )

     
    • Cata
    • 06.01.2012

    Buna ziua ,Domana Doctor!! Eu de exemplu am avut glicemia intr-o dimineata 119 dar mancasem seara ciocolata si bausem doua pahare de suc. E posibil sa fie o valoare eronata,sau nu a infuentat valoarea glicemiei si 119 e o valoare autentica. Recoltarea a fost facuta dupa 7-8 ore dupa ce am mancat ciocolata si bausem suc. Asta ar insemna ca sunt in pericol de diabet sau chair am,sau valoarea de 119 e buna??? Astept daca se poate un raspuns. Va multumesc din suflet!!!

     
    • administrator
    • 09.01.2012

    O persoana sanatoasa are glicemia de dimineata pe nemancate (recoltata dupa 8 ore de post) mai mica de 100mg/dl, indiferent de ceea ce a mancat la cina. Daca valoarea este cuprinsa intre 100-125 mg/dl atunci persoana are prediabet, adica este la risc ca in urmatoarele luni sau ani sa dezvolte diabet zaharat. Daca valoare glicemiei este peste 126 (2 determinari consecutiva din zile diferite) atunci se pune diagnosticul de diabet zaharat.
    Va recomand sa efectuati un test de toleranta orala la glucoza si Hemoglobina glicozilata pentru a avea certitudinea unui diagnostic. Aceste doua analize se efectueaza din sange venos. Testul de toleranta orala la glucoza consta din determinarea unei glicemii pe nemancate apoi la 2 ore dupa ingestia a 75 g glucoza dizolvate intr-un pahar cu apa.

    Dr.Oana BRAGA
    Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice
    Geea Medical (www.geeamedical.ro )

     
    • Cata
    • 09.01.2012

    Multumesc din suflet.Domana Doctor!!!! O sa incerc sa fac aceste analize si sa vedem ce rezultat imi iese. Eu am crezut ca glicemia mea 119 de dimineata e anaormla din cazua ca mancasem ceva dulce seara,( adica la ora 12 noapte) dar nu este asa trecuse cam 8 ore de la ulimma ingerare( analizele mi le-au facut la oar 8 ,8 si ceva). Probabil eu am prediabet, asa inteleg eu din ce ati scris dvs si chair asa in urmatoarele luni pot face diabet.asa de repede se converteste prediabetul,in diabet?? Va multumesc din suflet ca sunteti alaturi si imi raspundeti intrebarilor mele: Inca o data VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!

     
    • Cata
    • 09.01.2012

    Multumesc frumos ptr raspuns!!!! Eu am crezut ca 119 e o valoare eronata ca mancasem ciocolata cu 7- 8 ore inainte de recoltare si am sperat ca e valoare eronata dar din ceea ce mi-ati spus dvs,se pare ca nu..Se pare ca am prediabet.din ce am inteles de la dvs...Atat de repede se converteste prediabetul la diabet..chair si in cateva luni?? chair ma simt speriat: Va multumesc !!!

     
    • Marin
    • 12.01.2012

    Am facut de curand analizele si am glicemia 132,ce regim trebuie sa tin. Astept un raspuns.Multumesc

     
    • administrator
    • 16.01.2012

    O singura valoare glicemica peste 126mg/dl nu este suficienta pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat. Cel mai bine este sa repetati recoltarea glicemiei, si eventual sa efectuati un test de toleranta orala la glucoza (TTGO). Daca si a doua valoare a glicemiei este mai mare de 126mg/dl sau glicemia la 2 ore din timpul TTGO este mai mare de 200 mg/dl, atunci se poate stabili diagnosticul de diabet zaharat si veti avea nevoie de o dieta restrictionata in hidrati de carbon (glucide/zaharuri). Pentru a stabili dieta dvs hipoglucidica, am nevoie de greutatea dvs actuala si inaltmine, si eventual de analizele suplimentare pe care vi le-am recomandat. Va doresc multa sanatate.

    Dr.Oana BRAGA
    Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice
    Geea Medical (www.geeamedical.ro )

     
    • Mircea
    • 13.02.2012

    Buna ziua,
    -am facut testul de glicemie la o clinica privata.
    -testul glicemic (acreditat RENAR) 114, valori biologice de referinta intre 70 si 115.
    -testul efectuat dupa 8 ore repaos
    -am 34 ani, 70-71 kg, 1.81m
    -fire foarte energic (asa sunt de la nastere) si consum dulciuri destul de mult.
    Intrebare: datorita consumului de dulciuri e posibil sa fiu cu o glicemie crescuta?
    din cate am citit ca simtome pentru glicemie crescuta nu am ... nu urinez des, nu am ameteli ... nu am pofta de mancare crescuta ... nu am o sete anormala (1.5-2l/zi) ... etc.
    Va multumesc pentru rabdare.

     
    • andreea
    • 24.04.2012

    fata mea are diabet de la varsta de 3 ani face insulina si are regim zilnic

     
    • Andra
    • 10.05.2012

    Daca dupa consumul a trei doze de miniprajituri intr-o zi dintre care una seara, dupa ce m-am trezit, m-am simtit rau cu tensiune crescuta (17 cu 10), greata si valuri de caldura, care poate fi cauza?
    Mentionez ca de peste un an simt gura uscata si din aceasta cauza sete frecventa. De asemeni am urechile si mucoasa nasului uscate.
    Intepaturi uneori la ochi si o senzatie de lumina prea multa.
    Daca stau putina vreme in picioare sau merg ceva mai mult sau tin picioarele indoite am dureri intepatoare in spatele genunchilor ( pe o linie verticala la mijlocul piciorului).

     
    • Mariam
    • 16.05.2012

    Buna ziua,
    eu caut un regim de ingrasare pentru diabetici. Sotul meu a fost diagnosticat cu diabet acum 2 ani, a tinut regim strict dar a slabit 12 kg, de la 72kg la 60kg in conditiile in care inaltimea lui este de 1, 72. Ar dori sa ia in greutate 3-4 kg. Ce ma sfatuiti?

     
    • administrator
    • 21.05.2012

    Din punct de vedere medical aveti un IMC=20.28. Este in limitele normalului. Daca doriti cateva Kg in plus depinde foarte mult:
    1.de tratament pentru diabet .
    2.de echilibrul glicemic (hemoglobina glicozilata).
    3. de prezenta altor afectiuni: boala de rinichi, dislipidemii.
    4. in conditiile in care cele de mai sus sunt favorabile puteti consuma mai multi carbohidrati nerafinati integrali (paine integrala, paste integrale, orez brun, etc). Toate acestea trebuie realizate sunt indrumarea stricta a unui medic diabetolog.

    Dr. Ionelia Socoliuc
    Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice

     
    • Viorica
    • 10.08.2012

    Buna ziua,
    Am 30 de ani si in luna aprilie am descoperit ca am diabet, sunt dependenta de insulina. Am sanse sa trec de la insulina la pastile? Glicemia este cate o data 90 si cea mai mare 171. Multimesc anticipat.

     
    • administrator
    • 16.08.2012

    Pentru a stabili exact daca este vorba despre diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, ar trebui dozati anticorpii anti GAD. Prezenta lor ar indica faptul ca este un diabet zaharat de tip 1, care va necesita tratament in continuare cu insulina.

    Dr. Andra Iacobini
    Medic rezident Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

     
    • anca
    • 29.08.2012

    Buna ziua,
    Intrebarea mea este daca se poate consuma ciocolata care nu contine zahai ci inlocuitori cum ar fi inulina de ex milka diat

     
    • Mirela
    • 12.12.2012

    Am gicemia 163 pe nemincate.A fost un soc.Sunt supraponderala.Ce tip de diabet este?

    Multumesc

     
    • administrator
    • 13.12.2012

    O singura detreminare a glicemiei nu paote pune dioagnosticul de diabet zaharat. Avand in vedere ca valoarea glicemiei este crescuta, ar fi trebuit sa vi se recomande o dieta si un stil de viata corect, urmand sa vi se faca un control dupa o perioada de timp (1 luna). Pentru stabilirea diagnosticului, a dietei si tratamentului adecvat, va recomand sa va adresati unul medic specialist diabet zaharat.
    Criteriile de diagnostic alle diabetului zaharat sunt:
    -glicemia> 200mg si simptomatologie de diabet zaharat: poliurie (urinare frecventa), polidipsie (sete), polifagie, scadere ponderala
    -hemoglobina glicozilata este mai mare de 6.5 (Hb glicozilata arata valorile medii ale glicemiei din ultimele 2-3 luni)
    -glicemie a jeun: 2 valori consecutive ale glicemiei mai mari de 126
    -test de toleranta orala la glucoza: valoare mai mare de 200 mg, la 2 ore

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • Gabriel Cismaru
    • 31.12.2012

    Pentru toti cei care au diabet si pentru cei care nu au dar vor sa stie mai multe le recomanda sa urmareasca filmulmele si articolele d epe acest blog http://myiulia.blogspot.ro/ . Este facut de catre mine pentru fetita mea care are diabet tip 1 . Dar vreu ca toti cei interesati sa gaseasaca aceste informatii.

     
    • Numehulubei
    • 16.01.2013

    aveti si o dieta tipizata pentru o zi a unuin diabetic?
    ce mananca dimineata/gustare/pranz/gustare/cina/gustare si cat (cantarit)

     
    • Un om care a gresit
    • 04.02.2013

    Am avut glicemia 198 din cauza dulciurilor si din cauza ca am renuntat la plimbari zilnice.Dupa ce am renuntat la zahar( acum consum la cafea zahar Diamant special pentru diabet ),am renuntat la dulciuri,la bauturi alcoolice,tigari, fructe numai visine si mai ales merg pe jos minim 3 ore intr-o zi si glicemia a scazut la 70.Scretul este simplu nu? Si sa nu uit ! Fara grasimi de orice fel ,in schimb multe salate chiar si iarna !

     
    • alexandra
    • 12.02.2013

    am si eu o intrebare...bunicul meu este la spitalsi tocmai sa aflat ca are diabet inca nu stiu sigur cat de grav este dar lui ii se unfla genunchii si coatele din cate am citi din cauza diabetului ii se pot amputa picioarele?

     
    • administrator
    • 13.02.2013

    Nu se poate vorbi de amputatie in acest moment. Intai trebuie de stabilit diagnosticul cu exactitate, daca sunt prezente sau nu complicatii si care este tratamentul de urmat. Este adevarat ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a li se amputa un membru inferior, insa un tratament corect (un control bun al glicemiei) previne instalarea complicatiilor diabetului.
    Va recomand sa accesati link-ul: http://www.farmaciiledona.ro/dona-info/10-porunci-pentru-piciorul-diabetic-I104 .
    Sanatate multa!

    Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

     
    • George
    • 17.03.2013

    Cat de precise sunt glucometrele? Momentan folosesc OneTouch Select dar am achizitionat si un Accu-Chek Active, ca rezerva.
    Sunt sub tratament cu insulina iar dimineata, pe nemancate, am si 95 mg, conform valorilor indicate de acest aparat.
    Pot cobori chiar mai mult dar tare mi-e frica ca marja de eroare a aparatului sa nu fie mai mare de 20% si sa nu sar din lac in puţ. :D
    Multumesc anticipat!

     
    • George
    • 21.03.2013

    Imi raspund singur la intrebarea de mai sus.
    Am masurat glicemia cu ambele aparate, cu sangele recoltat din aceeasi intepatura, la ora 21:00, adica la doua ore dupa administrarea insulinei si luarea cinei.
    Rezultatul:
    Accu-Chek Active: 130
    OneTouch Select: 131
    Cred ca marja de eroare a aparatelor nu depaseste 1%.

     
    • Ionescu Verde
    • 24.03.2013

    Afinele, tecile de fasole, dudul (tot), frunzele de nuc sunt cateva plante care le folosesc pentru glicemie marita.
    Pofta exagerata de manca dulce am eliminato cu ajutorul CROM-ului (supliment alimentar).
    Sanatate la toata lumea.

     
    • Ionescu Radu Sorin
    • 26.04.2013

    Am fost la doctor si am facut analizele. Am glicemia 130,6. Mi s-a spus ca am diabet si ca trebuie sa tin regim.
    As dori, daca poate sa ma lamureasca cineva, ce dieta ar trebuii sa tin.
    Exista un program care sa fie zilnic recomandat cu ce trebuie sa mananci? Va multumesc si imi cer scuze pt stangacia celor intrebate.

     
    • anonim
    • 06.05.2013

    Cu mancarurile de mai sus omori un om daca el nare voie sa manance cu grasimi...adica uleiuri si voi ziceti ca are voie ulei si margarina iar cafeaua la fel

     
    • Andra
    • 03.12.2013

    Prea multi inconstienti pe lumea asta.
    Daca considerati a fi normal sa cereti sfaturi legate de sanatate pe internet inseamna ca sunteti de-a dreptul inconstienti si lipsiti de orice responsabilitate! dezinteresati de propria sanatate!

     
    • Valentin
    • 03.03.2014

    Va rog sa-mi spuneti,de ce este direrenta atat de mare in urma masurarii glicemiei capilare.Folosesc mai multe aparate de masurat,si exemplific:4 masuratori la degete diferite,valori intre 90-140 dimineata,100-150 la 1-2 ore dupa masa.Am 41 ani,1,76...74kg,Am consumat foarte multe dulciuri procesate de mic.Ce ma ingrijoreaza ..putin,ar fi valorile cam ridicate de dimineata.Momentan am o dieta echilibrata,in afara faptului ca ...consum aprox 300 g paine/zi(alba),fac foarte multa miscare(de obicei 7-8 ore pe zi).As putea fi predispus la diabet,in conditiile actuale?Va multumesc,d-na doctor!

     
    • administrator
    • 05.03.2014

    Valorile mentionate de dumneavoastra nu pot fi interpretate avand in vedere variatiile glicemice prea mari, care pot fi datorita erorilor aparatului sau modului de testare. Inainte de testare se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun, apoi se usuca mainile bine (nu se sterge degetul cu alcool care poate anula testul), iar glicemia post-prandiala se recomanda la 2 ore de la aportul alimentar.
    Erorile ce pot aparea pot fi determinate de: necalibrarea adecvata a glucometrului, de folosirea unor bandelate expirate, de lipsa unei cantitati suficiente de sange pentru masurare, de diferente de temperatura intre glucometru si temperatura camerei in care se face determinarea (in mod normal glucometrul trebui sa fie la temperatura camerei).
    Atentie: Glicemia plasmatica si cea capilara sunt similare atat timp cat masuratorile sunt efectuate in conditii de post alimentar, insa post-prandial valorile se modifica, in sangele capilar glicemia avand in mod constant valori mai mari. In mod normal, pe parcursul unei zile, la o persoana sanatoasa, valoarea glicemiei nu variaza foarte mult. Insa daca aceste variatii sunt foarte mari sunt necesare teste suplimentare pentru a determina cauza acestor variatii.

    DR. Cristina MOCANU
    Medic rezident Diabet Zaharat, Boli Metabolice si de Nutritie

     
    • cristi
    • 10.08.2014

    am facut analiza hemoglobina glicolizata si am 6.1 ce trebuie facut

     
    • Administrator
    • 12.08.2014

    Hemoglobina din hematii se leaga de glucoza. Intrucat durata de viata a unei hematii este de 120 de zile (intre 3 si 4 luni), valoarea heloglobinei glicozilate reflecta global, incarcarea cu glucoza a organismului in cele 3-4 luni dinaintea recoltarii analizei, fara a putea preciza insa in detaliu ce valori glicemice ati avut in anumite momente ale zilei.
    O valoare de 6.1 inseamna o medie a glicemiei de aproximativ 1.3 g/dl.
    Pentru a putea afla daca exista o toleranta alterata la glucoza sau diabet zaharat sunt necesare:
    - analiza glicemiei fie capilara pe glucotest, fie din sange venos (recoltarea clasica)
    -cat si controale ale glicemiei pe glucotest la 2 ore dupa o masa principala (mic dejun, pranz, cina).
    De asemenea, exista si testul de toleranta orala la glucoza (administrarea de glucoza pe nemancate cu dozare a glicemiei la o ora si doua ore dupa ingestia glucozei), test care se efectueaza la spital, si care poate da multe informatii legate de sensibilitatea organismului dumneavoastra la insulina cat si de predispozitia spre un diabet zaharat.
    In consecinta, va recomand sa va adresati unui medic diabetolog pentru a continua aceste explorari.

     
    • rodica stefania stan
    • 05.09.2014

    Am citit toate comentariile . se zice ca trebuie repetate analizele de sange
    ca se dea un diagnostic de diabet
    eu am avut 224 cand mi/a luat sange cu aparat de luat diabet , mi/a spus diabet de tip 2 , nu grav ...inca .
    shi nu m/a intrebat nimic de ce sufar . ce boli am ce medicamente iau , imediat m/a inregistrat mi/a dat un regim de 140 hc , de infometare .... shi mi.a prescris dimineata pe nemancate sa iau o tableta si jumatate de DIAPREL MR 60 mg
    eua sa fiu moarta
    ce rau de simtome , groaznice
    nu mai descriu ca am vazut moartea ..
    nu mai i/mi reveneam , nu puteam nici merge prin casa , eram ca o baba de o suta de ani , fara putere , urinam ff des shi mult , somn , fara putere de loc greata, inima i/mi batea ff tare , dureri de cap , ameteam , si la ziua mi/a inclestat gura . a fost cumplit
    am luat un patrat de ciocilata alba , shi mi/am revenit putzin

    Am citit prospectul shi asha era , ca am intolerantza la acel medicament ... daca iau medicamente , pot provoca acele stari ... cea ace asistenta zicsa ... nu are nimic cu medicamentele .
    eu am mai avut asha ceva de la un medicament prescris de un medic incompetent
    shi la fel am patzit
    mi s/a spus ,, sa cautzi sa spui ca ai alergii la medicamente sa nu mai ai asha ceva , daca nu urinai des , mureai .
    eu am cancer neocorp uterin ,iradiata , operata de fiere , mi s/a facut dupa operatie transfuzie de sange , ca am facut trei operatzii o data ...apoi iradierea
    in 2003 .
    astea mi/au mancau flora intestinala , stau in italia de 5 ani , am venit acuma dupa 2 ani
    mancarea de acolo i/mi face rau ..clima , tusesc ff rau , stranut , sm diaree , cum nu s/a mai vazut
    am schimbat apa minerala , de munte , si parca mi/am mai revenit
    orce medicament de la ei , i/mi face diaree , mi/e frica sa mai iau o pastila de acolo .
    poate si schimbarea , ca am venit acasa , cu avionul ,ca de obicei , starea ceasta mi/a ridicat glicemia .

     
    • Administrator
    • 08.09.2014

    Buna seara, doamna Rodica Stan,
    Intr-adevar diabetul zaharat este confirmat atunci cand doua analize succesive au aratat valori ale glicemiei de peste 200 de mg/fl. Diabetul zaharat poate aparea datorita afectarii functiei pancreasului de a produce insulina si a normaliza glicemia. Diabetul zaharat poate fi indus sau agravat de anumite medicamente, da asta nu schimba cu nimic faptul ca aveti nevoie de un tratament pentru normalizarea glicemiei.
    Va recomand sa va adresati unui medic specializat in diabetologie care va va schimba tratamentul actual pe care nu il tolerati si va va recomanda un altul.
    De asemenea, este important sa vi se prescrie sau sa vi se dea un aparat cu care sa va masurati singura glicemiile.
    Controalele repetate ale glicemiilor sunt foarte importante pentru a se stabili tratamentul adecvat care sa va mentina glicemia in limite normale ( adica intre 90 si 120 de mg/dl, dimineata inainte de masa, si nu mai mult de 140-160 mg/dl la 2 ore dupa o masa).

     

Adauga comentariu