• Campanie 365
 • Calureaza reteta
 • Banner cuponreducere
 • Dona Info nov - dec

31.07.2008Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col, deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase, precum si diferite tipuri de infectii.Examenul citologic consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala, prelevata in momentul unui control gynecologic obisnuit.
Cand trebuie facut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie activa din punct de vedere sexual, indiferent de varsta, sa efectueze un control ginecologic si testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an.

Pentru obtinerea unui rezultat de calitate trebuie respectate cateva conditii:
recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;nu se face spalatura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.
Rezultatele testului

In functie de gradul de deviere citologica de la normal se descriu 5 clase:
clasa I - celule normaleclasa II - celule cu modificari atipice benigne. Rezultatul sugereaza prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, histiocite si celule polimorfonucleare. In acest caz, exista doar inflamatie sau infectie, fara suspiciune. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.clasa III - citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect!). Incepand cu aceasta clasa trebuie efectuate mai multe investigatii pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare.clasa IV - citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne, insa acestea sunt in numar redus).clasa V - citologie concludenta pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne in numar crescut).
Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat cancer. Daca pe frotiu sunt prezente celule anormale este firesc sa va ingrijorati, dar trebuie sa stiti ca rezultate pozitive pot aparea si din cauza inflamatiei, iritatiei sau a unor imperfectiuni tehnice datorate procedurii de recoltare. De
multe ori, aceste anomalii atrag atentia asupra existentei unei infectii cu HPV (human papillomavirus). In acest caz este necesara efectuarea unui test pentru papilomavirus, care permite aflarea tipului de HPV.

Orice test anormal (modificari de gradul III, IV, V) va indica necesitatea efectuarii unei colposcopii si a unei biopsii pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia consta in vizualizarea cu ajutorul unui colposcop a mucoasei vaginale, evidentiind astfel zonele colului unde sunt cele mai severe modificari si permite orientarea biopsiei spre zona de maxima suspiciune. Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic
de tesut de la acest nivel si examinarea in laborator, stabilind astfel diagnosticul de certitudine.

In concluzie, pentru a ne mentine o stare de sanatate optima, vizita regulata la medicul ginecolog si efectuarea anuala a unui test Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie de varsta adulta. Testarea cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Doua teste negative si absenta unei patologii a colului uterin permit efectuarea examenului citologic la un interval de timp mai mare, respectiv, la 2-3 ani.

Foarte important de retinut este faptul ca: frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale.

Dr. Anca Chitan

47 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

  • mai multe
  • 12.11.2011

  vreau sa stiu mai multe despre rezultatele testului papanicolau 3

   
  • administrator
  • 17.11.2011

  Eaxmen Papanicolau clasa 3: citologia este sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect). Rezultatele testului nu sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar si trebuie efectuate mai multe investigatii (colposcopie si biopsie) pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare. Pentru a beneficia de un diagnostic si un tratament corect, va recomand sa va adresati unui medic ginecolog.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • claudia
  • 12.12.2011

  Buna as dori sa stiu mai multe depsre testul papanicolau 4 , in seara aceasta mia dat rezultatul si sunt foarte ingrijorata. Va multumesc!

   
  • administrator
  • 14.12.2011

  Rezultat test Papanicolau-clasa 4-citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne). Va recomand, sa nu amanati consultul la un medic specialist ginecolog, pentru investigatii suplimentare (colposcopie, biopsie).
  Sanatate multa!

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • angelica
  • 16.01.2012

  buna... as dori sa-mi spuneti c inseamna l1 tip 3 si l2 tip 2 cu modificari asociate inflamatiei...este rezultatul testului papanicolau si din nefericre sunt plecata din tara pentru o luna de zile iar daca merg aici la medic nu inteleg o boaba din limba lor(norvegia)...credeti ca ar trebui sa ma intorc d urgenta in tara la investigatii sau sa mai aman 1 luna?va multumesc anticipat si sananate tuturor care au o problema d sanatate

   
  • administrator
  • 16.01.2012

  Modificarile de tip 2- indica o infectie asociata inflamatiei. Se recomanda tratarea infectiei. Leziunile de tip 3-necesita investigatii suplimentare pentru a determina cauza si natura modificarilor (colposcopie si biopsie).

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Luana
  • 24.01.2012

  Buna seara!
  Saptamana trecuta am fost la un control ginecologic si mi -au depistat urmatoarele:
  am o rana mica pe col iar medicul mi-a recomandat sa fac Papanicolau si ERAD.
  Am facut pap-ul si astazi am primit rezultatul nu prea bun dupa ce am citit pe forum si anume:
  Am un CIII si mi-a recomandat biopsie.
  Am fost cu rezultatul la medicul ginecolog si mi-a zis ca in a 2 saptamana de dupa menstruatie sa fac acel ERAD.
  Acum eu nu prea inteleg , prin ERAD imi face si acea biopsie sa-mi stabileasca un diagnostic ??
  Astept sa-mi dati un raspuns.
  Multumesc anticipat!

   
  • administrator
  • 25.01.2012

  Biopsia se face pentru a pune diagnosticul de certitudine. Biopsia se face in acelasi timp cu ERAD, iar rezultatul il veti primi in aproximativ 2 saptamani.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • claudia
  • 31.01.2012

  Buna ziua,
  Azi am luat rezultatul la Papanicolau si mi-a iesit satisfacator pentru interpretare , dar se mentioneaza inflamatie nespecificata! ce in seamna asta? poate fi vb de raceala la ovare sau de rana pe col pe care o am? mentionez ca ne dorim f tare un copil si as vrea sa stiu cum influenteaza asta conceperea apoi sarcina.

  Multumesc

   
  • Camy
  • 02.02.2012

  Buna seara. Am facut in decurs de un an doua teste papanicolau la acelasi medic si ambele mi-au iesit CIII. Din discutie cu medicul de familie mi s-a spus sa fac vaccinul in 3 doze , si dupa sa imi fac inca o dat a Papanicolau. Credeti ca pot sa revin la normal cu ajutorul vaccinului? VA MULTUMESC

   
  • administrator
  • 03.02.2012

  Recomandarea generala este ca acest vaccin sa se administreze persoanelor de sex feminin cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani, dar se poate vaccina orice femeie care nu prezinta modificari citologice ale colului uterin. In cazul in care aceste modificari exista, vaccinul nu este contraindicat, insa poate fi ineficient. Avand in vedere ca modificarile examenului Papanicolau sunt CIII este recomandat sa faceti investigatii suplimentare pentru a determina cauza si natura modificarilor (colposcopie si biopsie).
  Sanatate!

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • lore
  • 02.03.2012

  ce inseamna clasa a 2-a la examenul de secretie vaginala?

   
  • Ioana
  • 02.03.2012

  Buna ziua,
  Descrierea mea citologica la examenul Pap este urmatoarea:celule epiteliale superficiale si intermediare, celule endocervicale, celule de metaplazie epidermoida, numeroase polimorfonucleare, flora microbiana nespecifica.
  Diagnostic citopatologic: Frotiu inflamator, Clasa 1 Papanicolau.
  V-as ruga sa-mi spuneti daca este ceva grav, daca este tipul 1 sau 2 de frotiu si cam ce presupune acesta? Doctorul mi-a spus sa fac o colposcopie sa vedem exact despre ce este vorba si a mai mentionat ceva de herpes, insa m-a lasat putin nedumerita...
  Multumesc!

   
  • administrator
  • 02.03.2012

  Lore-modificarile de tip 2- indica prezenta inflamatiei sau a infectiei. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • administrator
  • 06.03.2012

  Ioana,
  Rezulatul testului arata prezenta inflamatiei (numeroase polimorfonucleare indica acest lucru), iar clasa Papanicolau ar fi 2. Nu este nimic grav, trebuie tratata inflamatia. Colposcopia se recomanda atunci cand medicul suspicioneaza o posibila problema la nivelului colului uterin.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Alina
  • 12.03.2012

  Am facut un test Papanicolau acum un an si rezultatul a fost Cls.2. La un interval de 6 luni am facut: Papanicolau (iar rezultatul a fost tot Cls. 2), Colposcopie (rezultatul a fost foarte bun), Genotipare HVP (din pacate rezultatul a fost pozitiv, au iesit tulpinile cu risc crescut oncogen). Mi-e foarte greu sa pun cap la cap cele 3 analize. Medicul mi-a propus o histerctomie totala... Eu mi-am propus sa fac Papanicolau si Colposcopia la 6 luni. Spuneti-mi, va rog, daca am ales bine. Va multumesc.

   
  • administrator
  • 16.03.2012

  Ce varsta aveti?
  In cazul unui rezultat ca al dumenavoastra (HPV risc crescut prezent+test Papanicolau normal+colposcopie normala) se recomanda repetatrea testului Papanicolau si a colposcopiei la 6 luni si retestarea HPV la 12 luni (pentru a stabili daca infectia persista). Daca infectia persista se recomanda interventia chirurgicala (infectiile prelungite duc la formarea celulelor anormale).

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Alina
  • 18.03.2012

  Va multumesc pentru raspuns. Varsta mea este 44 ani. Si as fi sperat ca Papanicolau si colposcopia ma pot anunta din timp daca se intampla ceva cu celulele mele...
  Inca o data, va multumesc!

   
  • Luana
  • 27.03.2012

  Buna seara!IAm facut un test Papanicolau si azi am primit raspunsul telefonic ,dr.mi-a spus ca e f bun!Mi-a zis ca e 4 cu 2.Poate cineva sa-mi spuna totusi ce inseamna acest 4 cu 2?
  Va multumesc!

   
  • AURELIA
  • 25.04.2012

  BUNA ZIUA,CE INSEAMNA LEZIUNE INTRAEPITELIALA DE GRAD SPORIT DII,CELULE CU SEMNE DE ATIPIE IN CANTITATI MICI?

   
  • administrator
  • 27.04.2012

  Este vorba de displazie cervicala. Va recomand sa va adresati unui medic specialist ginecolog, pentru investigatii suplimentare.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • maria
  • 15.06.2012

  Amfacut un control ginecologic si un examen pap iar rezultatul este-numeroase epitelii,numeroase leucocite,flora cocica si bacilara rare levuri iar papul L1-tipll L2-tip-l.Astazi am fost dupa rezultat,urmand ca luni sa merg la medic dar sunt cam ingrijorata dupa cum suna acest rezultat.Ati putea va rog sa-mi spuneti cam ce inseamna?mentionez ca am 44ani si sunt la menopauza de 3 ani.Va multumesc

   
  • administrator
  • 17.06.2012

  Examenul secretiei vaginale indica o infectie micotica (prezenta levurilor). In functie de simptomele pe care le prezentati, medicul ginecolog va decide tratamentul pe care trebuie sa-l urmati.
  Examenul Papanicolau: recoltarea s-a facut pe doua lame (L1 si L2). Pe lama 1 avem modificari de tip 2, ceea ce semnifica o infectie asociata inflamatiei, iar lama 2 este de tip 1-celule normale.
  Multa sanatate!

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • andreea
  • 26.10.2012

  buna ziua am si eu o intrebare!tocmai mi-am facut un test papanicolau am primit rezultatul(cls 3)doctorita unde eu am fost consultata mi-a spus ca am colul inflamat si in rezultat reiese o infectie!dansa mi-a spus sa iau ovule timp de 3 lunii si dupa aceea se repetam rezultatul!credeti ca este nevoie inainte de acest tratament cu ovule sa fac niste analize mai amanuntite?sunt foarte speriata..varsta mea este de 23 de ani..si de aceea am nevoie si de parerea dumneavostra va multumesc

   
  • administrator
  • 26.10.2012

  Pentru a beneficia de un diagnostic si un tratament corect, inainte de a incepe orice tratament, va recomand sa consultati si un alt medic ginecolog. Daca se confirma rezultatul testului Papanicolau, trebuie efectuate mai multe investigatii (colposcopie si biopsie) pentru a determina cauza si natura modificarilor.
  Multa sanatate!

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • mary
  • 22.11.2012

  Buna seara.imi puteti spune va rog ce inseamna''modificari reactive in celule intermediaresi metaplaziate''.

   
  • ingrid
  • 23.11.2012

  Buna ziua! Mi-am facut in fiecare an testul papanicolau si intotdeauna a iesit in regula,anul acesta l-am facut in luna august si a iesit in regula,dar am o rana urata pe col si am fost la tim in vederea unei cauterizari;dr de acolo mi-a refacur testul papanicolau si mi-a iesit clasa 3,lsil si sunt suspecta de hpv,acum urmeaza sa primesc rez la tipizare.intrebarea mea e cum de am hpv daca am avut contact cu un singur barbat si de el sunt sigura ca nu e purtator;am citit ca virusul asta se ia doar pe cale sexuala. si cum de la repetarea testului dupa 3 luni mi-au iesit atatea nereguli? vroiam sa mai ntreb daca din testul pap reiese clar ca ai hpv sau doar ca esti suspecta si daca tipizarea poate sa iasa totusi negativa?
  Multumesc.

   
  • administrator
  • 23.11.2012

  Pentru Mary:
  Modificarile celulare reactive pot fi asociate cu: inflamatia, modificari hormonale, dispozitivul intrauterin, radioterapia/chimioterapia.
  Metaplazie-reprezinta transformarea unui tip de tesut in alt tesut, fara a fi o transformare maligna.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • administrator
  • 23.11.2012

  HPV este un virus cu transmitere sexuala. Principala cale de transmitere a infectiei cu HPV este contactul sexual cu o persoana infectata sau contact tegumentar (contact cu pielea din zona genitala a persoanei infectate). Infectia cu HPV poate fi asimptomatica sau poate produce "rana" pe col". La majoritatea femeilor infectia se vindeca singura prin actiunea sistemului imunitar.
  Testul Papanicolau identifica modificarile celulare anormale, nu si prezenta virusului HPV.
  Virusul HPV (virusul care cauzeaza modificarile celulale anormale) este depistat cu ajutorul testului HPV specific. Pentru a sti daca sunteti infectata cu HPV si cu ce tulpina, trebuie sa faceti testul HPV specific.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Adrienne
  • 02.12.2012

  Varsta 67 ani . Rezultat : frecvente polimorfonucleare , flora abundenta , frecvente intermediare ,frecvente parabazale si bazale dispuse in ....... Flora polimorfa abundenta. Frotiu inflamator si atrofic ,Pn II . Acest rezultat este dupa sapte ani de la interventia de histerectomie totala largita ,in urma unui neoplasm de col uterin : T1 ,a2,N0,Mx. Am primit tratament Gynophilius . As dori sa va spuneti parerea . Multumesc !

   
  • cica
  • 05.12.2012

  papanicolau c3 fl g2 proces inflamator evaziv .dispalzie usoara reactiva. ce trebuie facut? medicul mi-a recomandat ovule cervugid si repetare test, mentionez ca nu am avut probleme pana acum la 40 de ani. as dori sa stiu ce vrea sa spuna prin dispazie usoara reactiva?

   
  • administrator
  • 10.12.2012

  Displazia de col uterin este considerata o stare precanceroasa. Daca nu este tratata, poate evolua catre o forma de cancer. Cea mai frecventa forma intalnita este dispalazia usoara, iar 70 % din cazuri se vindeca spontan. In cazul displaziei usoare se recomanda efectuarea testului HPV. Daca acesta este negativ sau identifica o tulpina cu risc scazut se recomanda repetarea testulu Papanicolau la 6 luni. Daca testul HPV identifica o tulpina cu risc cresctul, se recomanda colposcopie si biopsie, iar tratamentul se face in functie de rezultatul acestor investigatii.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • ingrid
  • 11.12.2012

  Buna ziua! in urma unui papanicolau am fost suspecta de HPV. am facut tipizarea si rezultatul este HPV oncogene E6,E7- ARN-m NEGATIV. am primit rez pe mail si nu m-am intalnit inca cu dr. Mi s-a spus ca rez este bun,dar eu stiam ca sunt mai multe tulpini de hpv;intrebarea mea este daca acest rezultat imi indica ca nu am nici o tulpina hpv,sau ca nu le am pe cele periculoase; precizez ca am 29 de ani si am facut in fiecare an testul babes si acum cand l-am repetat la timisoara a iesit prezenta virusului ;nu am avut contact decat cu un barbat si el nu are hpv, si am fost destul de tulburata de faptul ca sunt suspecta de infectie cu hpv. multumesc!

   
  • administrator
  • 12.12.2012

  Proteinele E6 si E7 sunt produse de tipurile de HPV cu risc crescut. Pentru a evidentia activitatea oncogena a HPV se recomanda detectarea ARN mesager pentru proteinele E6/E7 din 5 tipuri HPV cu risc crescut (16, 18, 31, 33, 45).
  La femeile tinere, infectia cu HPV este frecventa, insa dispare singura, prin actiunea sistemului imunitar, inainte de a produce leziuni. Rezultatul testului este negativ, nu aveti de ce sa va faceti probleme in acest moment.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Anca
  • 13.12.2012

  buna ziua! am fost la un control de rutina si medicul mi-a descoperit un polip pe uter,de care a spus ca e specific varstei.eu am 29 de ani si incerc sa am un bebe,dar sotul are probleme cu nr de spermatozoizi si cu mobilitatea.Intrebarea mea este daca acest polip este periculos pt ca dr nu i-a dat nici un tratament.multumesc

   
  • administrator
  • 14.12.2012

  Cauza exacta a aparitiei polipilor nu se cunoaste, se pare ca se dezvolta sub influenta hormonala. Polipii nu sunt periculosi, insa pot fi cauza unor sangerari uterine anormale (menstruatii neregulate ca durata si flux, sangerare abundenta, sangerare intre menstruatii) si cresc riscul de avort la femeile insarcinate. In cazul polipilor mici, asimptomatici nu este necesat tratament, deoarece acestia se resorb. Tratamentul se impune in cazul polipilor mari.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • catalin
  • 15.12.2012

  Buna ziua! am 28 de ani si de 2 ani incerc sa am un copil cu sotia mea.In urma unei spermograme am fost diagnosticat cu oligospermie si am mers la urolog.Urologul mi-a descoperit un chist mic la testiculul stang si mi-a zis de asemenea ca testiculul stang este balant,mobil ca imi lipseste un ligament si ca se impune o operatie de ortodopexie.Dr a spus ca operatia nu ar imbunatati f mult nr spermatozoizilor dar ar trebui sa o fac pt ca am de 40 de ori mai multe sanse sa fac cancer testicular.Credeti ca ar trebui sa cer s i o a doua parere inainte sa ma decid pt operatie? Eu am mai cautat informatii despre testiculul balant si nu am gasit nimic. multumesc!

   
  • Gabriela
  • 26.02.2013

  Buna seara! Am 27 ani si rezultatul la testul Papanicolu este:celule epiteliale-frecvente; celule bazale-rare;cecule intermediare-rare;leucocite-PMN frecvente;flora Doderlein-frecventi lactobacili; flora microbiana -bacili Gram(-)izolati; mucus -foarte frecvent

   
  • anca
  • 12.04.2013

  Am rezultatul:celule de tip intermediar cu nuclei atipici,mi s-a recomandat testare HPV si colposcopie.La anomalii ale celulelor epiteliale este bifat LSIL.Ce inseamna?

   
  • administrator
  • 15.04.2013

  LSIL- semnifica leziuni scuamoase intraepiteliale de grad scazut. Leziunile intraepiteliale se refera la faptul ca modificarile sunt localizate la nivelul epiteliului colului uterin. Leziunile intraepiteliale de grad scazut includ: modificarile induse de HPV, displzie usoara. Acest rezultat reprezinta indicatie pentru colposcopie (cu biopsie a leziunilor suspecte) si testare HPV.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Maria
  • 16.04.2013

  Testul Pap a iesit C3 ,grad 3 , H-SIL si infectie HPV. Diagnosticul la Pap a fost : Displazie severa si trebuie sa fac biopsie. Am o rana mare pe col. Spuneti-mi va rog , am vreo sansa sa nu fie cancer ?

   
  • administrator
  • 18.04.2013

  Rezultat Papanicolau clasa 3: citologia este sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect). Rezultatele testului nu sunt suficiente pentru a pune un diagnostic cert; necesita confirmare imediata prin colposcopie si biopsie.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • doina
  • 27.08.2013

  Rezultatul testului Papanicolau: negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna, inflamatie.
  Doctorita ginecolog nu mi a prescris niciun tratament desi acuzam dureri de abdomen in partea dreapta jos ( dureri pe care le mai am si acum , dupa 4 luni de la efectuarea testului ). Mentionez ca am 60 de ani si sunt operata de
  cancer de san in 2003 si de cancer laringian in 2011.
  Ar trebui sa merg si la un alt ginecolog?

   
  • miha
  • 06.11.2013

  buna! am primit rezultatul papanicolau si este CII de grad 3 si HPV, imi spuneti va rog ce ar mai trebui sa fac? zice ca am o rana inflamata pe col si trebuie cauteriyata, ce imi recomandati? va multumesc!

   
  • Georgeta
  • 10.11.2013

  Rezultatul papanicolau este CIII. Acest rezultat se repeta de cca 2 ani. Medicii ginecologi la care am fost nu mi-au recomandat niciodata analize suplimentare desi era indicata colposcopia si pe rezultatul testului. Singura analiza a fost examenul de secretie care a iesit negtiv. Am primit totusi tratament antiinflamator, am repetat testul si a iesit mereu clasa III. La un control ecograf abdominal si genital medicul care mi-a facut ecografia mi-a recomandat sa scot steriletul si mi-a prescris si un tratament antiinflamator. La doua luni dupa tratament am refacut testul si a iesit clasa 2 . Am pus din nou sterilet si dupa cca 8 luni (octombrie 2013) am refacut testul si a iesit din nou clasa III iar examenul de secretie a iesit negativ. Ce trebuie facut, cui sa ma adresez? La noi in oras (Slatina) nu stiu cui m-as mai putea adresa. La un medic ginecolog nu are sens, dupa cum v-am spus nici unul din ginecologi nu m-a trimis sa fac analize suplimentare.

   
  • administrator
  • 20.11.2013

  Pentru Miha,
  Una din cauzele cele mai frecvente ale aparitiei leziunilor pe col sunt infectiile vaginale; cea mai grava este infectia cu HPV (este important tipul de HPV implicat). In cazul prezentei inflamatiei, se impune tratamentul acesteia si abia apoi de stabilit daca este necesara cauterizarea.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • stella
  • 26.02.2014

  buna ziua am facut testul papanicolau si mia iesit : satisfacator x valutare dar si presenta di celule epiteliale scumoase ,celule endocervicale e ceva ce trebuie preocuparmi va multumesc

   

Adauga comentariu