• protectie solara copii La Roche-Posay
  • Banner cuponreducere
  • Calureaza reteta
  • Harmann - ranile cronice se pot vindeca

03.08.2012Alimentele permise in diabetul zaharat

Alimentele permise in diabetul zaharat

Dieta persoanelor cu diabet zaharat (DZ), alaturi de exercitiul fizic fac parte din planul terapeutic al acestei afectiuni in toate etapele de tratament si in toate stadiile bolii. Planul de alimentatie sau regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu amendamentul ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Glucidele se impart in simple (rapid absorbabile) si complexe (lent absorbabile). Se considera o dieta echilibrata daca din totalul glucidelor permise 5-20% sunt glucide simple si 35-40% glucide complexe. In valoare absoluta, pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, aportul de glucide este cuprins intre 150-250g HC/24 ore. Exista categorii de pacienti (denutriti, copii si tineri cu DZ tip 1 sau adulti a caror munca este prestata cu greu), pentru care cantitatea de hidrati de carbon poate fi crescuta.
Din punct de vedere al continutului glucidic, alimentele se clasifica in:

1. Alimente permise fara cantar:
Legume cu continut in HC mai mic de 5% pentru 100g de aliment:
loboda, urzica: 1.5%napi, spanac, dovlecei, ridichi, castraveti, andive: 2%ardei gras verde, praz, conopida, anghinare, vinete: 3%rosii, gulii, telina, salata, varza: 4%ciuperci, fasole verde, dovleac crud: 5%
2. Alimente consumate numai cantarite:

Painea, fainoasele, produse din cereale, leguminoase uscate, cartofii, orezul, legume cu continut mai mare de 5% HC, lactate.
a) Painea 50%HC adica 100g paine = 50g HC. (Exemplu: 1 felie de Paine=20g=50% HC=10 HC).
Painea alba: 54 HCPainea neagra: 48 HCMamaliga pripita= 12.5 HC
b) cartofi, orez, gris, paste fainoase, fasole boabe; 20%HC (cantarite fierte)
(Exemplu: 100g cartofi=20HC sau 100g gris= 20HC)

c) lactate: iaurt, lapte, chefir, sana, cas, urda, branza de vaci: 5% HC
lapte dulce, batut, iaurt: 5%HCbranza de vaci: 4%urda, cas: 6%telemea de vaca: 1%telemea de oaie: 1%cascaval: 1%branza topita: 1%
d) fructe:
pepene verde, capsuni, fragi, avocado: 7% HCpepene galben, grapefruit, lamai: 8% HCcirese: 10% HCmandarine, caise, piersici, kiwi: 11% HCananas, zmeura, portocale, mure, afine: 12% HCgutui, visine, coacaze negre, nectarine, prune: 14% HCmere, pere: 15% HCrodii: 17% HCbanane: 21% HC
e) samburi: nuci uscate 10% HC; seminte floarea soarelui 14% HC; arahide 16% HC; seminte de dovleac uscate 18% HC

f) legume cu continut mai mare de 5% HC:
ceapa: 6% HCardei gras, gogosar: 7% HCmorcov, patrunjel: 8% HCsfecla rosie: 9% HCmazare verde boabe: 14% HCusturoi: 26% HClinte uscata: 49% HCNota - toate procentele sunt corespondente pentru 100g produs.

3. Alimente interzise:

Zaharul si produsele zaharoase, bomboane, ciocolata, rahat, siropuri, produsele de patiserie si cofetarie, gemuri, dulceturi, prune uscate, smochine, stafide, bauturi racoritoare cu zahar, mierea, zaharul brun, inghetata.

Dulciurile destinate persoanelor cu diabet zaharat

Atentie la sucurile si dulciurile pentru diabetici! Ele se pot consuma insa intr-o cantitate mica. Faptul ca sunt destinate persoanelor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita. Ele intr-adevar nu contin zahar, dar contin fructoza (un glucid care se absoarbe mai lent) care nu determina cresterea brusca a glicemiei. Dar aceasta nu inseamna ca sunt lipsite de efect pe profilul glicemic.

Rolul fibrelor in alimentatia persoanei cu diabet zaharat

Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe. Cele solubile in apa au rol in scaderea absorbtiei glucidelor si grasimilor alimentare. Fibrele insolubile vor absorbi apa si vor contribui la combaterea constipatiei. Exemple de alimente bogate in fibre: cereale, cartofi, leguminoase, fructe, legume neprelucrate termic, nedecojite.

Repartitia HC pe mese:

Repartitia glucidelor/mese poate fi facuta astfel: 20% la micul dejun, 30% la pranz, 20% la cina si 10% la cele 2 sau 3 gustari. Repartitia glucidica poate fi adaptata in functie de stilul de viata, dar fara ca echilibrul metabolic sa fie afectat.

Dr. Oana Braga
Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice
Geea Medical (www.geeamedical.ro)

3 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

    • Rotaru Simion
    • 30.06.2013

    D-na Doctor. Cu ani in urma, sunt multi de-atunci, dupa depistarea diabetului meu, am fost internat in spital. Mi s-au facut toate analizele si dupa externare am urmat un tratament pentru diabet de tip 2. Asta acum 10 ani. In urma cu 6 ani am fost operat pe cord deschis mi s-a pus 4 baypassuri, acum ma simt bine, am trecut pe insulina insa de multe ori valorile glicemiei se apropie de 150 - 200, uneori peste. Asi mai urma incerca o noua internarare pentru eventual un nou tratament cu insulina, dozaj, etc. Ce ma sfatuiti ?

     
    • john
    • 03.10.2013

    despre carne si derivatii sai ????
    aport si efect in diabet !!!

     
    • dede
    • 01.12.2013

    carnea risc mare

     

Adauga comentariu