• Revista DONA
 • Banner cuponreducere
 • Calureaza reteta

30.07.2008Administrarea corecta a medicamentelor

Administrarea corecta a medicamentelor

Administrarea medicamentele se poate realiza pe mai multe cai:
calea orala; calea parenterala: intravasculara, intramusculara, subcutanata, intraspinala, intratecala, intracardiaca, intramedulara, intraventriculara, intraarticulara si intrasinoviala;calea transmucosala: buco-faringiana, rectala, vaginala, uretrala, nazala, oftalmica, auriculara, pulmonara;calea cutanata.
Alegerea corecta a caii de administrare se realizeaza in functie de forma farmaceutica si avantajele sau dezavantajele administrarii medicamentelor: gradul de biotransformare la nivelul primului pasaj intestinal si hepatic, absorbtia, gravitatea bolii (acuta sau cronica), starea pacientului (constienta, inconstienta sau voma).

Administrarea corespunzatoare a medicamentelor reprezinta un aspect foarte important pentru farmacoterapie.

Activitatea unui medicament este influentata foarte mult de bioritmuri. Aceasta constatare a fost observata prin aparitia unor efecte diferite in intensitate in urma administrarii la momente diferite din zi a unui medicament, avand aceasi doza.

Anumite forme farmaceutice sunt dozate diferit in fuctie de momentul administarii (in 24 de ore sau in fuctie de ziua in care absorbtia medicamentului este maxima.

Astfel, dimineata, pe nemancate, sunt indicate: antihelminticele, diureticele si purgativele, hormonii glucocorticoizi.
Dintre factorii fiziologici care influenteaza absorbtia pe cale orala, mai importante sunt variatiile circadiene ale golirii stomacului, ale motilitatii intestinale si ale debitului sanguin intestinal. Golirea stomacului are loc mai repede dimineata decat seara, deci majoritatea medicamentelor care se absorb prin difuzie pasiva se vor absorbi mai usor dimineata.

Tranzitul intestinal este de doua ori mai rapid in timpul zilei decat noaptea.

Debitul sanguin intestinal este de doua ori mai rapid in perioada de activitate a organismului si excretia biliara este de asemenea mai mare in aceasta perioada.

Metabolismul hepatic sufera si el variatii nictemerale, ceea ce explica variatiile observate in efectele farmacologice ale unor substante metabolizate la nivelul ficatului.

Absorbtia, dupa administrarea orala poate fi influentata de o serie de factori locali: pH-ul, de exemplu, penicilina G este inactivata de aciditatea gastrica, enzimele sucurilor digestive. Daca sunt liposolubile, se absorb repede si complet. Daca sunt polare, absorbtia lor este cu atat mai mica cu cat polaritatea este mai mare. Cand polaritatea este intermediara, absorbtia este partiala, dar daca este suficient de buna, poate permite administrarea orala.

In general, medicamentele administrate per os se recomanda pe stomacul gol, adica o ora inainte de masa sau la trei ore, dupa. Exista insa si exceptii de la aceasta regula: medicamentele iritante pentru stomac, spre exemplu antiinflamatoarele, se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa.

Medicamentele stimulatoare ale secretiei gastrice, coleretice si colecistokinetice, anorexigene, hipoglicemiante se administreaza cu 15-30 minute inainte de a manca.

Se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa, substituentii secretiei gastrice si la o jumatate de ora sau doua ore dupa masa, medicamentele antiacide, hipolipemiante.

Actiunea farmacologica a unui medicament este influentata si de asocierea cu anumite alimentele, motiv pentru care trebuie evitata. In general, alimentele intarzie absorbtia deoarece sunt un obstacol intre medicamente si suprafata de absorbtie, pe de o parte, dar si datorita intarzierii golirii stomacului, pe de alta parte.

Deoarece tetraciclinele formeaza chelati neabsorbabili cu ionii de calciu, magneziu, aluminiu si fier din medicamente, nu se asociaza penicilinele cu antiacidele, antianemicele sau cu produsele lactate.

Posologia trebuie insa sa tina cont de starile fiziologice particulare: starea de graviditate, nou-nascut, varstnicul. Spre exemplu, in cazul starii de graviditate si a varstnicului, se inregistreaza hiposecretie de suc gastric si hipomotilitate, ceea ce are ca rezultat marirea timpului de golire a stomacului, deci o intarziere a absorbtiei medicamentului si in concluzie, efect terapeutic intarziat. Nou-nascutul are pH gastic, neutru la nastre si scade la pH acid pana in jurul varstei de trei ani.

Dozele de medicament variaza in functie de forma farmaceutica, de exemplu: forme lichide sau solide, de modul de formulare: cu eliberare imediata, prelungita (medicamentele retard), cu eliberare la tinta sau controlata, si de afectiune, aceasta fiind de cele mai multe ori particularizata fiecarui individ in parte.

Administrarea prin injectare se realizeaza, de obicei, in urgentele medicale pentru un efect rapid, fiind folosita si atunci cand nu este posibila sau nu este avantajoasa administrarea orala: medicamente care se absorb putin sau deloc, fie sunt distruse in tubul digestiv, cand bolnavii sunt necooperanti, aflati in stare de coma sau inconstienta sau in caz de contraindicatie pentru administrare orala. In urma administrarii medicamentelor pe aceasta cale, in sange se realizeaza concentratii sanguine foarte inalte si rapide, fiind extrem de eficace in urgente, dar si foarte periculoasa.

Administrarea intramusculara si subcutanata presupune absorbtie care poate fi influentata de natura medicamentului si de vascularizatia zonei. In cazul injectarii intramusculare, absorbtia este mai rapida decat in cazul administrarii subcutanate, datorita vascularizatiei de la nivelul muschiului. Asadar, administrarea pe cale intramusculara si subcutanata determina un efect terapeutic mai intarziat decat la administrarea intravenoasa.
Administrarea sublingual, intranazal, intrarectal sau cutanat se realizeaza pentru efect local, a evita efectele sistemice si metabolizarea la primul pasaj hepatic.

Farmacist drd. Georgeta Ionica

22 Comentarii Adauga comentariu Comentarii

  • Elena
  • 13.02.2009

  nota 10!

   
  • RALUCA
  • 15.03.2009

  DACA POATE CINEVE SA EXPLICE CUM SE ADMINISTREAZA MEDICAMENTELE PENTRU PLEUREZIE TBC (RIFAMPICINA, PIRAZINAMOIDA, ETAMBUTOL, ISONIAZIDA) SI ANUME: IMEDIAT DUPA MASA SAU LA O ORA DUPA MASA, DACA SE POT CONSUMA LACTATE IN TIMP CE SE IAU ACESTE MEDICAMENTE. DACA SUNT ASOCIATE CU OMERAN CU CAT TIMP INAINTE SE POATE LUA ACESTA.?
  VA MULTUMESC

   
  • administrator
  • 16.03.2009

  Mod de administrare:
  Rifampicina - priza unica la distanta de mese (1 h inainte de masa sau 2-3 ore dupa masa);
  Isoniazida - la distanta de mese (1h inainte de masa sau 2-3 ore dupa masa);
  Pirazinamida - dupa mese;
  Etambutol - priza unica pe nemancate;
  Nu este contraindicata utilizarea lactatelor pe perioada tratamentului cu aceste produse.
  Omeran-ul (sau orice alt produs ce contine omeprazol) se va administra 1 data pe zi si are rolul de a reduce efectele secundare la nivel gastric ale medicamentelor de mai sus.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • alina
  • 03.03.2011

  am si eu o intrebare , ce inseamna a administra un medicament pe cale orala , trebuie inghitit sau injectat?

   
  • administrator
  • 04.03.2011

  Administare pe cale orala=administrare prin inghitire.

   
  • Daniel
  • 24.03.2011

  intramuscular... trebuie injectat ? daca da unde ?

   
  • administrator
  • 27.03.2011

  Intramuscular=medicamentul (solutie apoasa, solutie uleioasa..) se administreaza in muschi. De obicei, administrarea se face in fesa (in cadranul supero -extern), deoarece nu exista riscul de a intepa nervi, oase.
  Imaginar se imparte fesa in patru, rezultand 4 cadrane, iar injectia se face in cadranul de deasupra de la exterior (acesta este singurul cadran prin care nu trece nervul sciatic). Avantajele administrarii intramusculare: efectul teraputic este rapid (15-20 minute), se pot administra solutii uleioase, apoase, preparate retard.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Georgiana
  • 11.04.2011

  Imi puteti spune va rog frumos ce inseamna ca un medicament trebuie administrat "sc" ?

   
  • administrator
  • 12.04.2011

  Administrat "sc"-medicamentul se administreaza subcutanat (se introduce substanta in hipoderm).

   
  • anca
  • 17.04.2011

  imi puteti spune va rog ce inseamna ca un medicament trebuie administra t" per os"? Multumesc

   
  • administrator
  • 17.04.2011

  Administrat per os=medicamentul se administreaza pe cale bucala, adica se inghite.

   
  • irina
  • 16.05.2011

  Buna ziua ! Mi-a placut foarte mult cum ati prezentant administrarea medicamenteleo dar eu as vrea mai mult daca se poate sa ma ajutati !

   
  • asaaaaas
  • 19.02.2012

  ce inseamna cale cutanata

   
  • administrator
  • 20.02.2012

  Administrarea cutanata (se aplica pe piele) , se foloseste in special in cazul cremelor si unguentelor.

   
  • Mara
  • 20.04.2012

  Buna ziua.As dori si eu sa imi dati niste exemple de medicamente care se administreaza subcutanat,intradermic, intramuscular si intravenos.Va multumesc.

   
  • Dan
  • 19.05.2013

  cum se administreaza Nexium , inainte sau dupa mincare ? idem si pentru Lagosa !!

   
  • administrator
  • 21.05.2013

  Daca nu exista o recomandare speciala din partea medicului ce a prescris aceste produse, Nexium se administreaza seara, cu o ora inainte de masa, iar hepatoprotectoarele, inclusiv Lagosa, se administreaza cu 30 minute inainte de masa.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Georgeta
  • 02.07.2013

  Cum se administreaza fierul picaturi la sugari?Inainte sau dupa masa?Conteaza daca este constipat sau are diaree? Multumesc!

   
  • administrator
  • 04.07.2013

  Fierul se recomanda a fi administrat inainte de masa, deoarece daca este administrat dupa masa, absorbtia fierului este incetinita. Ca si reactii adverse pot aparea tulburarile gastrointestinale (dureri abdominale, diaree/ constipatie, greata.). Va recomand sa administrati produsul exact cum a prescris medicul pediatru.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   
  • Georgeta
  • 04.07.2013

  Medicul a spus in felul urmator: inainte de masa daca face diaree si dupa masa in cazul constipatiei.Pana acum nu au aparut probleme.Tocmai asta ma interesa,adica o administrare cat mai eficienta.Inca o data multumesc mult!Numai bine!

   
  • ovidiu
  • 24.07.2013

  Omeprazolul se poate lua in acelasi timp cu medicamentele tuberculostatice? Am citit ca antiacidele reduc absortia acestor medicamente

   
  • administrator
  • 26.07.2013

  Administrarea concomitenta de tuberculostatice si antiacide trebuie evitata, deoarece antiacidele scad absorbtia intestinala a acestora. Antiacidele se vor administra la cel putin 4 ore de la administrarea antibioticelor.

  Aceste informatii sunt din surse considerate a fi sigure si trebuie folosite in scop educational, fara a inlocui sau amana consultul de specialitate.

   

Adauga comentariu